Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Δύο ρεσιτάλ πιάνου της Κατιάνα Γεωργά με έργο αφιερωμένο στον Θωμά Ταμβάκο

 


Δύο ρεσιτάλ πιάνου της Κατιάνας Γεωργά, στο Παρίσι στις 17/4/2025 και στην Αθήνα στις 26/4/2025 με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Ανάμεσα στο έργα είναι και το έργο "Διασπορά" του Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου, αφιερωμένο στον Θωμά Ταμβάκο.







Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Παρουσίαση του δισκογραφήματος "Ἀενάως ποιεῖν", Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη, 8/5/2025


Στις 8 Μαΐου 2025 και 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λ. Βουδούρη" στο Μ.Μ.Μ.Α.  θα γίνει η παρουσίαση του δισκογραφήματος Ἀενάως ποιεῖν με δύο δίσκους ακτίνας (CD) σε κοινή συμπαραγωγή της IRIDA CLASSICAL, της SUBWAYS MUSIC και του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (ΑΕΜΘΤ).

Περιέχει είκοσι επτά έργα είκοσι έξι Ελλήνων και Κυπρίων συνθετών λόγιας και τζαζ μουσικής της περιόδου 2000-2024, τα οποία είναι αφιερωμένα στον Θωμά Ταμβάκο ή είναι αναθέσεις του ΑΕΜΘΤ προς τους συνθέτες. Προέρχονται από ένα γενικότερο σύνολο ογδόντα δύο έργων εβδομήντα τριών συνθετών οι οποίοι καλύπτουν ηλικιακό φάσμα ενός αιώνα περίπου, αρχής γενομένης από τον Δημήτρη Δραγατάκη. Τρία από τα έργα έχουν ήδη δισκογραφηθεί και κυκλοφορήσει σε ξεχωριστές εκδόσεις. Δέκα οκτώ ηχογραφήθηκαν σε στούντιο. Πέντε έργα ηχογραφήθηκαν επί τόπου σε συναυλίες. Σε πέντε έργα του δισκογραφήματος χρησιμοποιείται προηχογραφημένο υλικό και ηλεκτρονικοί ήχοι. Περιλαμβάνεται επίσης, ένα έργο αμιγώς jazz μουσικής. Την ερμηνεία των έργων υπογράφουν σαράντα ένας μουσικοί,  μία ορχήστρα δωματίου και τρεις από τους συνθέτες. Έξι έργα ηχογραφήθηκαν σε επί τόπου συναυλίες. Το δισκογράφημα αφιερώνεται στη μνήμη των τεσσάρων «απόντων» μουσικών δημιουργών, στον Δημήτρη Δραγατάκη, τον Ντίνο Κωνσταντινίδη, τον Θόδωρο Αντωνίου, τον Κώστα Μπραβάκη και επίσης, στη μνήμη της πιανίστα Βίκυς Στυλιανού.

Ο στέφανος ελαίας του εξωφύλλου προέρχεται από εικαστική δημιουργία της αείμνηστης και αγαπημένης φίλης Ζαφειρίας Συννεφοπούλου από το 2012. Φιλοτεχνήθηκε στα Ιωάννινα και φέρει τον τίτλο «Για τη δόξα της ελληνικής λόγιας μουσικής».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

-Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, μουσικολόγος, διευθυντής του ΣΦΜ

-Έφη Αγραφιώτη, πιανίστα, ερευνήτρια, συγγραφέας

-Γιώργος Κύρκος-Τάγιας, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

-Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, πρόεδρος του ΔΣ του «Συλλόγου Φίλων Δραγατάκη»

-Σοφοκλής Σαπουνάς, μουσικός παραγωγός και καθηγητής, διευθυντής της SUBWAYS MUSIC και του Εράτειου Ωδείου

-Δήμητρα-Ραχήλ Καραμπεροπούλου, μουσικολόγος, μουσικός, υπεύθυνη της IRIDA CLASSICAL

-Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, μουσικός ερευνητής, κριτικός, συγγραφέας, επίτιμο μέλος Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών

Θα χαιρετήσουν οι συνθέτες:

Χρήστος ΣαμαράςΆλκης Μπαλτάς και Κωνσταντίνος Κουκιάς 

Θα συντονίσει η Ειρήνη Κρίκη

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Άρης Καραστάθης (γ.1957): Reflections (Περισυλλογή) για βιολί (2023)*

Στέλλα Τσάνη (βιολί)

Τάνια Σικελιανού (γ.1977): ΝΕ.ΛΙΑ. (Θέμα και τρεις παραλλαγές σε έργα τού Ανδρέα Νεζερίτη και τού Δημήτρη Λιάλιου) για σόλο βιολί (2017)

Τάνια Σικελιανού (βιολί)

Χρήστος Σαμαράς (γ. 1956): Θέμα και έξι παραλλαγές πάνω στο δημοτικό τραγούδι «Άστραψεν η Ανατολή» για φλάουτο και πιάνο (2023)*                                                 

Μελίνα Μακρή (φλάουτο), Μαρία Μοσχίδου (πιάνο)

Σωτηρία Αδάμ (γ.1961): Πνοή για κλαρινέτο και ηλεκτρονικούς ήχους (2016)

Valentin Macoviciuc (κλαρινέτο), Σωτηρία Αδάμ (ηλεκτρονικοί ήχοι)

Σπύρος Μάζης (γ.1957): Hope is the Thing with Feathers, έργο 156, για μεσόφωνο και πιάνο σε ποίηση της Emily Dickinson (2023)*

Δημήτρης Δραγατάκης (1914-2001): Ενύπνιον για φωνή και πιάνο σε ποίηση του συνθέτη (2000)

Ιωάννα Βρακατσέλη (μεσόφωνος), Αλίκη Διαμαντή (πιάνο)

* Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση

Θα ακουστούν τα έργα:

Γιάννης Γαλίτης (γ.1975): Ποιμένων ρούγα ηλεκτροακουστική μουσική  (2024)

Κωνσταντίνος Κουκιάς (γ.1965): Ηχώ της λίμνης των Ιωαννίνων για πιάνο και μαγνητοταινία (2023) 

https://mmb.org.gr/el/event/aenaos-poiein-erga-ellinon-syntheton-afieromena-ston-thoma-tamvako

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Παρουσίαση της εκδήλωσης για το βιβλίο "Νικόλας Οικονόμου. Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυΐας" στις 3/2/2025







Παρουσίαση της εκδήλωσης για το βιβλίο "Νικόλας Οικονόμου. Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυΐας" της Βάντας Οικονόμου στο Σπίτι της Κύπρου την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 από το ιστολόγιο ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΣ του Παναγιώτη Ανδριόπουλου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2025/02/blog-post_5.html?fbclid=IwY2xjawITCv9leHRuA2FlbQIxMQABHQEdNXDiqsA1J2m3xHToPZPe-Itp9CndN9IagmbSYf11y76IVtcVwLabNw_aem_OjlRtbZKkMfFP6PmB3wLcw


Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Παρουσίαση του βιβλίου "ΝΙΚΟΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυίας" της Βάντας Οικονόμου-Κωνσταντίνου στο Σπίτι της Κύπρου, 3/2/2025


 

Το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Διόραμα με τη στήριξη του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, διοργανώνουν τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα) την παρουσίαση του βιβλίου της Βάντας Οικονόμου-Κωνσταντίνου, «ΝΙΚΟΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυίας».
«Το βιβλίο είναι η πρώτη βιογραφία του Νικόλα Οικονόμου (1953-1993), ο οποίος σε παιδική ηλικία έγινε δεκτός στη μοναδική τότε σχολή μουσικών ταλέντων της Σοβιετικής Ένωσης, στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και μεσουράνησε διεθνώς τις δεκαετίες του 1970 και '80 ως πιανίστας (και όχι μόνο) και τελικά έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή με ανεκπλήρωτα σχέδια για το μέλλον».
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο εκδότης, Αντρέας Χατζηθωμάς και η πιανίστα, ερευνήτρια, Έφη Αγραφιώτη.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, διευθυντής της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών, και για το έργο και τη βιωτή του Νικόλα Οικονόμου θα μιλήσει ο Θωμάς Ταμβάκος, ερευνητής, κριτικός και επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών.
Η ηθοποιός, Μάρα Κωνσταντίνου θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
Θα ακολουθήσει η αντιφώνηση της συγγραφέως.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα προβληθεί η παρουσίαση του Χριστάκη Πουμπουρή, μεταφραστή φωνητικής μουσικής: Απώλεια και ανακάλεμα γυναικείας συντροφιάς από τον Ραχμάνινοφ στον Νικόλα Οικονόμου.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή της οπτικογραφημένης παρουσίασης του Μεφίστο Βαλς αρ.1 του Φραντς Λιστ, από τον Νικόλα Οικονόμου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από διαδυκτιακά από τον "ΔΙΑΥΛΟ ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις". Σύνδεσμος παρακολούθησης της εκδήλωσης:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ