Κυριακή 26 Μαΐου 2024

κριτική του Θ. Ταμβάκου για τη συναυλία στο αγρόκτημα "Μελεαγρίς" (24/5/2024)


Στον πανέμορφο χώρο του Αγροκτήματος Μελεαγρίς στα Σπάτα έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, 24 Μαΐου, η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Τεχνών που διεξάγεται εκεί.
Ήταν μία συναυλία μοναδική που δεν πρέπει να ξεχαστεί ή να αποσιωπηθεί, οργανωμένη με τον δέοντα τρόπο. Το πολυπληθές κοινό απόλαυσε σπουδαίους ερμηνευτές, το Κουαρτέτο Εγχόρδων L' Anima (Στέλλα Τσάνη-πρώτο βιολί, Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο-δεύτερο βιολί, Αντώνης Μανιάς-βιόλα και Λευκή Κολοβού-βιολοντσέλο) και τον συμπράξαντα Αθανάσιο Ζέρβα (σαξόφωνο). Η πρωτότυπη συνύπαρξη αυτών των μουσικών οργάνων, χάρη στην ερμηνευτική αρτιότητα και δεινότητα των ερμηνευτών, σε συνδυασμό με το επιλεγμένο υπέροχο μουσικό πρόγραμμα, προσέφεραν άφθονες στιγμές μουσικής αγαλλίασης και δικαίως στο τέλος το κοινό, πραγματικά, τους αποθέωσε. Εξαιρετικά έργα Ελλήνων (Γεώργιος Αξιώτης, Αθανάσιος Ζέρβας, Έλσα Κυλπάση και Νίκος Σκαλκώτας [σε μεταγραφή Αθ. Ζέρβα]) και ξένων συνθετών (Antonio Vivaldi, Νικολάϊ Ρήμσκη-Κόρσακοβ [επίσης σε μεταγραφή Αθ. Ζέρβα] και Alexandro Arguello) συνδιαλέχθηκαν αρμονικά μεταξύ τους χωρίς να κουράσουν στο παραμικρό το φιλόμουσο κοινό. Το αντίθετο μάλιστα. Μνεία ξεχωριστή όμως οφείλεται στα αριστοτεχνικά έργα της Ε. Κυλπάση ("Dancing Shadows", φόρος τιμής στην μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών στο Μάτι με αργή μεν, καθηλωτική δε ανάπτυξη του μοτιβικού υλικού) και του Αθ. Ζέρβα ("Ελεγεία" με θαυμάσιες αρμονικές εναλλαγές). Θερμά συγχαρητήρια στους ερμηνευτές, τους διοργανωτές και επίσης, τους ιδιοκτήτες του ζηλευτού αγροκτήματος. 

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ