Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

"Συνομιλίες Γένους Θηλυκού" (4 Μαίου 2018, 19:30, Πολυχώρος Βιβλιοθήκης Μ.Μ.Α.)




"Συνομιλίες Γένους Θηλυκού
μουσική, εικόνα και λόγος από σύγχρονες γυναίκες δημιουργούς με θέμα το ερωτικό στοιχείο, ως δημιουργός δύναμη.

Duo FrArte
Αναστασία Μηλιώρη, βιολί / Αγγέλικα Παπανικολάου, πιάνο
Μαρία Λατσίνου, τραγούδι – αφήγηση. 

Το Duo FrArte δημιουργήθηκε το 2013 μέσα από μια κοινή ανησυχία και μία ταυτόσημη αναζήτηση των συντελεστών του. Η βιολονίστα Αναστασία Μηλιώρη και η πιανίστα Αγγέλικα Παπανικολάου συμβιώνουν καλλιτεχνικά παρουσιάζοντας έργα σύγχρονης μουσικής γυναικών συνθετριών από όλο τον κόσμο. 

Θα παιχτούν έργα της Βέρας Ιβάνοβα (γ.1977), της Αλίκης Κόλια (γ.1938), της Γκαλίνας Ουστβόλσκαγια (1919-2006), της Kaija Saariaho (γ.1952), της Ρενέ Νικολάου (γ.1972) και της Ασπασίας Νασοπούλου (γ.1972).

Θα προβληθούν εικαστικά έργα της Κωνσταντίνας Βαλερά – ζωγράφου και της Μαρίας Παπαλεξίου - εικαστικού

Θα απαγγελθούν ποιήματα της Ματίνας Μόσχοβη και της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ 

Προλογίζει ο μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος

Παρασκευή 4 Μαϊου 2018, ώρα 19:30
Πολυχώρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: 10€ / 5€

Από τη συναυλία με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή (Αγγλ. Εκκλησία, 22 Απριλίου 2018)




Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, επί της οδού Φιλελλήνων στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα Συναυλία του 15ου Ανοιξιάτικου Κύκλου Συναυλιών Οργάνου που επιμελείται με αξιοσύνη η οργανίστα Χριστίνα ΑντωνιάδουΗ συναυλία αυτή ήταν ολωσδιόλου ξεχωριστή ως προς τη θεματολογία της και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κάτι ανάλογο  στον ελλαδικό χώρο. Η Χριστίνα Αντωνιάδου στο εκκλησιαστικό όργανο και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ερμήνευσαν σε πρώτη παγκόσμια ή πανελλήνια εκτέλεση έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο και έργα για φωνή κόντρα τενόρου και εκκλησιαστικό όργανο που υπογράφονται από Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς, στο διάβα 5 αιώνων, από τον 17ο έως και τον 21ο. Την συναυλία προλόγισε καταλλήλως ο μουσικογράφος και κριτικός Θωμάς Ταμβάκος, ιδρυτής του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών και συνδιοργανωτής της βραδιάς, ο οποίος με συντομία αλλά και με πληρότητα μας εξήγησε το εγχείρημα, το οποίο αποτελεί καρπό πολυχρόνιας έρευνας του ίδιου και των συνεργατών του. Παρών ήταν και ο ακάματος Γιώργος Κωστάντζος από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, που συνεργάζεται με τον Θ. Ταμβάκο. Παραθέτουμε στη συνέχεια την κατατοπιστική ομιλία του. Μια θαυμάσια εισαγωγή στον ανεξερεύνητο χώρο της εργογραφίας ελλήνων συνθετών (και της διασποράς) για εκκλησιαστικό όργανο. Οι δύο ερμηνευτές, η Χριστίνα Αντωνιάδου και ο Νίκος Σπανάτης, δούλεψαν πολύ και μας καθήλωσαν επί μία και πλέον ώρα, αποκαλύπτοντάς μας ακριβή μουσική ποιητική. Παρόντες και δύο από τους συνθέτες που παρουσιάστηκαν έργα τους στη συναυλία: ο Κώστας Νικολαϊδης και ο Παναγιώτης Θεοδοσίου. 
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Δυστυχώς, από μια τέτοια συναυλία δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την ηχηρή - και αδικαιολόγητη - απουσία συνθετών, μουσικολόγων, οργανιστών, καθηγητών ωδείων και γενικότερα ανθρώπων της μουσικής, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι εκεί. Για να ακούσουν μια μουσική που μας πρωτοφανερώθηκε ως ελληνική μα και οικουμενική ταυτόχρονα. Ας ελπίσουμε οι φιλόπονοι διοργανωτές να μην πτοηθούν και να μας χαρίσουν και πάλι ανάλογες βραδιές μύησης σ' ένα κόσμο μαγικό. όπως αυτόν των ελλήνων συνθετών που έγραψαν για εκκλησιαστικό όργανο. Στον ελλαδικό χώρο και στην οικουμένη. 
Π.Α. Ανδριόπουλος
περισσότερα στον σύνδεσμο: 
https://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2018/04/blog-post_24.html

Στις φωτογραφίες: η οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης (1,2), ο Θωμάς Ταμβάκος (3), οι προαναφερθέντες μαζί με τους συνθέτες Κ. Νικολαίδη και Π. Θεοδοσίου (4)

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ