Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

32 έτη δράσεως του 'Α.Ε.Μ.Θ.Τ.' - 32 years' activities of 'ARCHIVE'



Α). ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΕΜΘΤ
Το 'Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου' (εφεξής Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) είναι ιδιωτικό αρχείο με συγκεκριμένο περιεχόμενο και στόχους. Δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1980, από τον μουσικογράφο/ερευνητή/επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκο (εφεξής Θ.Τ.), αρχικώς ως συλλογή φωνογραφικών δίσκων επαφής (βινυλίου) και κασετών, περιοδικών, βιβλίων και δημοσιευμάτων αναφερομένων στους Έλληνες δημιουργούς λόγιας μουσικής. Το έναυσμα για τη δημιουργία της, πρώϊμης τότε, μορφής του Αρχείου, δόθηκε από την ακρόαση ηχογραφημένων έργων του Γιάννη Χρήστου, η οποία έλαβε χώρα, σε τελετή για τα 10χρονα της αναχωρήσεώς του, σε καλλιτεχνικό χώρο του Λονδίνου.To 1988, ο όγκος του υλικού είχε πολλαπλασιασθεί με την προσθήκη νέου υλικού και την επέκτασή του και σε άλλους τομείς οι οποίοι αναφέρονται στη συνέχεια. Αυτό το δεδομένο σηματοδότησε και την πρώτη του δημόσια γνωστοποίηση, ως 'Αρχείο Θωμά Ταμβάκου', σε μία εκδήλωση για τον Νίκο Σκαλκώτα, σε αθηναϊκό ωδείο (1989). Από το 1991 και έως το 1995, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του Θ.Τ. ως ηλεκτρονικού μηχανικού συστημάτων αεροναυτιλίας της Υ.Π.Α. στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων, το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. δραστηριοποιήθηκε με πολλές εκδηλώσεις μουσικού περιεχομένου, δημοσιεύσεις -υπό μορφή μακροσκελών άρθρων- σε έντυπα μέσα ενημερώσεως της Ηπείρου, διαλέξεις και ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 1995 και ακολούθως, μετά την μόνιμη εγκατάσταση του Θ.Τ. στην Αθήνα, το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. πήρε τη σημερινή του ονομασία και άρχισε να λειτουργεί ως ένας άτυπος ιδιωτικός καλλιτεχνικός φορέας με πολλαπλές και ποικίλες δραστηριότητες.

Β). ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΕΜΘΤ
Το Α.Ε.Μ.Θ.Τ., σε πολύ γενικές γραμμές, αφενός καταγράφει/καταχωρεί και αφετέρου προβάλλει την καλλιτεχνική δραστηριότητα και προσφορά των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών λόγιας μουσικής και των συγγενικών προς αυτή μουσικών ιδιωμάτων. Πραγματώνει τις ακόλουθες βασικές εργασίες οι οποίες διαιρούνται σε τρεις ενότητες: 



ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ :
Αναζητεί, καταγράφει, ταξινομεί, τεκμηριώνει, αξιοποιεί και αρχειοθετεί, τις πάσης φύσεως καλλιτεχνικές δραστηριότητες των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών, από τους πρώτους γνωστούς έως τους νεώτατους, και σε αρκετές περιπτώσεις σπουδαστές μουσικών μαθημάτων ακόμη, ηλικίας μικρότερης των 20 ετών με δείγματα όμως μουσικής γραφής. Η αναζήτηση, ως το πρώτο στάδιο των εξελικτικών εργασιών του Α.Ε.Μ.Θ.Τ., αφορά τη ανεύρεση και νόμιμη απόκτηση υλικού, σε ολόκληρη την υφήλιο, καθώς επίσης και αναλόγου ενδιαφέροντος πληροφοριών, γραπτών και προφορικών, από όλα τα οπτικό-ακουστικά και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημερώσεως και επικοινωνίας. Το υλικό συλλέγεται με ποικίλους τρόπους, όπως η αγορά, η προσφορά, η δωρεά, ο δανεισμός κ.ο.κ.
Η καταγραφή, ως το δεύτερο στάδιο, αφορά την χειρόγραφη και ακολούθως την με ηλεκτρονικό τρόπο ψηφιακή καταχώριση των συνθετών και των δραστηριοτήτων τους σε προσωρινές καταστάσεις (βάσεις δεδομένων) λόγω της συνεχούς μεταβολής τους. Ως απαραίτητο κριτήριο καταχωρίσεως έχει τεθεί η σύνθεση έστω και 3 τεκμηριωμένων έργων τα οποία ανήκουν στο λόγιο μουσικό ιδίωμα.
Η ταξινόμηση, ως το τρίτο στάδιο, συνίσταται στη διευθέτηση του υλικού ανά τομέα. Οι τομείς αυτοί είναι οκτώ, οι εξής: 




















Ι) Τομέας Δισκογραφίας «Αλέξης Ζακυθηνός»: περιέχει τις δισκογραφικές εκδόσεις όλων των τύπων: γραμμοφώνου (78 στροφών), επαφής (33 και 45 στροφών, 10 και 7 ιντσών), συμπαγείς ακτίνος (BD-Ray, DVD, CD και CD-R), mini-discs και κασέτες επίσημης κυκλοφορίας. Ως κριτήριο της δισκογραφικής καταχωρίσεως έχει τεθεί η παραγωγή και διάθεση τουλάχιστον 100 αντιτύπων. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του αειμνήστου Αλέξη Ζακυθηνού, του πρωτοπόρου στην καταχώριση του δισκογραφημένου υλικού της ελληνικής λόγιας μουσικής.
"Νυκτερινό" του Β. Καλαφάτη
"Hymn to Love" του Θ. Αντωνίου
















ΙΙ) Τομέας Εργογραφίας «Δημήτρης Δραγατάκης»: περιέχει πρωτότυπες και φωτοτυπημένες παρτιτούρες και πάρτες ολόκληρων μουσικών έργων ή τμημάτων τους, σε όλες τις γραπτές μορφές: χειρόγραφες, τυπωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και τυπογραφημένες από μουσικούς οίκους ή ιδιώτες. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του αειμνήστου μουσουργού και δασκάλου Δημήτρη Δραγατάκη.
ΙΙΙ) Τομέας Βιβλιογραφικών Εκδόσεων «Σταύρος Νιάρχος»: περιέχει βιβλιογραφικές εκδόσεις εκδοτικών οίκων ή ιδιωτών, πρωτότυπες ή φωτοτυπημένες, με άμεσες ή έμμεσες αναφορές στη λόγια μουσική των ελλήνων συνθετών. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του αειμνήστου στοχαστή/φιλοσόφου και πνευματικού δασκάλου Σταύρου Νιάρχου.
ΙV) Τομέας Έντυπης Καταχωρίσεως «Νικόλαος Μάντζαρος»: περιέχει έντυπο υλικό όπως περιοδικές εκδόσεις και δημοσιεύματα (επιλεγμένα), πρωτότυπα και φωτοτυπημένα από εφημερίδες και περιοδικά. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του αειμνήστου μουσουργού Ν. Μαντζάρου
V) Τομέας Προγραμμάτων «Αλέκος Συμεωνίδης»: περιέχει προγράμματα, μπροσούρες, αφίσες και αφισέτες συναυλιών και συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, σε πρωτότυπη και φωτοτυπημένη μορφή. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του αειμνήστου μαέστρου της Κ.Ο.Α. Αλέκου Συμεωνίδη.
VI) Τομέας Ηχογραφήσεων «Αλέκος Ξένος»: περιέχει ιδιωτικές (μη εμπορικές) ηχογραφήσεις συναυλιών, εκδηλώσεων, κλπ. σε: κασέτες ήχου (αναλογικές και ψηφιακές), συμπαγείς ψηφιακούς δίσκους CD-R και CD-ROM. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του αειμνήστου μουσουργού Αλέκου Ξένου.
VII) Οπτικό-ηχητικός τομέας «Ιάννης Ξενάκης»: περιέχει συμπαγείς οπτικούς δίσκους (DVD) και βιντεοκασέτες όλων των τύπων, επίσημης κυκλοφορίας και ιδιωτών. Επίσης οπτικούς δίσκους και βιντεοκασέτες με βιντεοσκοπήσεις συναυλιών, συνεντεύξεων, τηλεοπτικών εκπομπών, κ.λπ. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του αειμνήστου μουσουργού/στοχαστή/καινοτόμου Ιάννη Ξενάκη.
VIII) Τομέας φωτογραφικού υλικού «Δημήτρης Μητρόπουλος»: περιέχει φωτογραφικό υλικό από πρωτότυπες φωτογραφίες ή αναπαραγωγές αυτών. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του αειμνήστου μουσουργού/μαέστρου Δημ. Μητρόπουλου
IX) Τομέας Τεκμηριώσεως ελληνικής καταγωγής «Φραγκίσκος Λεονταρίτης»: περιέχει υλικό ενεργειών για την τεκμηρίωση της ελληνικής καταγωγής μουσουργών της διασποράς. Φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομα του κρητικής καταγωγής μουσουργού της Αναγεννήσεως Φ. Λεονταρίτη.
Η τεκμηρίωση, ως το τέταρτο στάδιο, βασίζεται στη διερεύνηση, με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο, της αξιοπιστίας του υλικού (χρονολογίες, προέλευση, πατρότητα, κλπ.), προς αποφυγή πλαστών ή ανακριβών στοιχείων.
Η αξιοποίηση του αρχειακού υλικού σε αξιολογικές κατηγορίες, ως το πέμπτο στάδιο, συνίσταται στον ποιοτικό προσδιορισμό του. Ως βάση γι’ αυτόν εκλαμβάνονται παράμετροι όπως η πρωτοτυπία, η παλαιότητα, η σημαντικότητα και η δυσκολία ανευρέσεως του υλικού.
Η αρχειοθέτηση του υλικού, ως το έκτο στάδιο, το οποίο είναι και το τελικό, συνίσταται στην τακτοποίηση του υλικού ανά συνθέτη και τομέα, σε ειδικούς, ευμεγέθεις φακέλους, κυτία, κ.ά. Το υλικό του Αρχείου τοποθετείται σε αποθηκευτικούς ιδιωτικούς χώρους, φυλασσόμενους και προστατευόμενους, στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και στα Γιαννιτσά, οι οποίοι δεν είναι προσβάσιμοι στο κοινό, έως στιγμής, παρά μόνον κατόπιν συννενοήσεως με τον Θ.Τ.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ :
Διαθέτει, προβάλλει και δημοσιοποιεί το τεκμηριωμένο υλικό του Αρχείου, μέσω της επιλεκτικής χρήσεώς του. Αφορά δε τους εξής τομείς διαθέσεως, προβολής και δημοσιοποιήσεως :
-Αρθρογραφία γενικού και ειδικού περιεχομένου, η οποία δημοσιεύεται σε περιοδικά και ημερήσια έντυπα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
-Συνεργασία με εκδοτικούς οίκους σε ειδικές βιβλιογραφικές εκδόσεις.
-Διάθεση υλικού και πληροφοριών σε καλλιτεχνικούς φορείς, ορχήστρες, μουσικούς, ωδεία, κλπ., για τη σύνταξη των κειμένων των προγραμμάτων μουσικών συναυλιών ή εκδηλώσεών τους.
-Οργάνωση ή συνδιοργάνωση συναυλιών, εκθέσεων, διαλέξεων και λοιπών συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δρωμένων ή συμμετοχή σε αυτά κατόπιν προσκλήσεως των οργανωτών.
-Παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών ή συμμετοχή σε αυτές.
CD-R του ΑΕΜΘΤ με ανέκδοτα έργα του Σ. Βαρελά
-Παραγωγή δισκογραφικών εκδόσεων, εμπορικών ή ιδιωτικών, ή συμμετοχή σε αυτές.

-Οργάνωση και τακτοποίηση παρεμφερών αρχείων και συλλογών, φορέων και ιδιωτών.
-Διάθεση, δανεισμό υλικού ή διαμεσολάβηση για τον εμπλουτισμό με αυτό συγκροτημένων μουσικών βιβλιοθηκών.
-Διάθεση μουσικών παρτιτούρων σε μουσικά σύνολα, μουσικούς της Ελλάδος και του εξωτερικού, με σκοπό την παρουσίαση των έργων αυτών σε συναυλίες ή άλλες μουσικές εκδηλώσεις.
ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ :
Φωνητικό Σύνολο 'ΦΙΛΩΔΟΣ'
Συνεργάζεται σε τακτική βάση με ανάλογους, προς το αντικείμενο και περιεχόμενό του Α.Ε.Μ.Θ.Τ., καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς οργανισμούς, φορείς, συλλόγους και ωδεία ανά την υφήλιο, δημοσίους και ιδιωτικούς.Επίσης συνεργάζεται με φυσικά πρόσωπα: συνθέτες ή οικείους τους, μουσικολόγους, μουσικογράφους, μουσικούς ερευνητές και ιστοριοδίφες, μουσικά σύνολα και μουσικούς, φιλόμουσους, συλλέκτες.
Ο σκοπός των συνεργασιών αφορά την αλληλοενημέρωση και την εκατέρωθεν προσπάθεια αξιοποιήσεως και τεκμηριώσεως υλικού και πληροφοριών προς όφελος της ιστορίας και της αξίας της ελληνικής λόγιας μουσικής. Ιδιαίτερη προσπάθεια και μέριμνα καταβάλλεται προς αποφυγή δημιουργίας ανταγωνιστικού κλίμακος με κατόχους ή συλλέκτες ανάλογου υλικού. Επίσης αποφεύγεται η διάθεση χρόνου για την, εκ νέου, ανεύρεση ήδη υπάρχοντος και τεκμηριωμένου υλικού, σε ήδη γνωστά ιδιωτικά Αρχεία όπως αυτά του αείμνηστου Γ. Γ. Παπαϊωάννου, του Γιώργου Κωστάντζου ('Αρχείο Ελληνικής Μουσικής') του Γιώργου Λεωτσάκου –μουσικολόγων/ερευνητών, του Αποστόλου Κώστιου - πανεπιστημιακού, του Στάθη Αρφάνη και του Αλέξη Ζακυθηνού – συλλεκτών και του ιστοριοδίφη Στέλιου Τζερμπίνου.
Το Α.Ε.Μ.Θ.Τ., διαθέτει επίσης, από το 1995 περίπου, σειρά μονίμων συνεργατών. Οι συνεργάτες αυτοί προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, κυρίως προς την κατεύθυνση ανευρέσεως νέου και πρωτότυπου υλικού, παροχής πληροφοριών και τη διάθεση αυτών για τον εμπλουτισμό του. Ενδεικτικώς αναφέρονται οι: Ιούλιος Κέρπης (φιλόλογος/ερευνητής, συλλέκτης, βασικός και μόνιμος συνεργάτης), Δημήτρης Νικολάου†, Τάκης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Καραγεώργος, Ντίνος Κωνσταντινίδης, Κων/νος Λυγνός,  και Χρήστος Σαμαράς (συνθέτες), Γιώργος Κωστάντζος (μουσικολόγος/ερευνητής), Άρης Μπαζμαδέλης (μουσικός βιβλιοθηκονόμος), Γεράσιμος Γαλανός (μουσικός ερευνητής), Αλέξανδρος Χαρκιολάκης (μουσικολόγος, ερευνητής), Νεκτάρης Παπαδημητρίου (συλλέκτης), Γιάννης Λέλλας (μουσικός), Αυγή Κοζάκη (Κύπρια μουσικολόγος/πιανίστα), Ζαφείρης Σαρδελής (συλλέκτης), Γιώργος Μονεμβασίτης (κριτικός μουσικής) και Στέλιος Τζερμπίνος (ιστοριοδίφης).
Όλες οι περιγραφείσες εργασίες απαιτούν πολύωρη ημερήσια απασχόληση και υψηλού κόστους οικονομικό προϋπολογισμό. Λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών οι οποίες προέρχονται από επαγγελματικές, οικογενειακές και διάφορες άλλες απασχολήσεις του εμψύχου υλικού του Α.Ε.Μ.Θ.Τ., καθώς επίσης από την έλλειψη οικονομικών πόρων και γραμματειακής υποστηρίξεως, μόνον ένα ποσοστό, της τάξεως του 20% με 25%, των προαναφερθεισών εργασιών, διεκπαιρεώνεται επιτυχώς.

Γ). ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Α.Ε.Μ.Θ.Τ. (1990-2010)
  1. Έχουν καταχωρηθεί 3.555 συνθέτες (3.7.2012), με όγκο υλικού ο οποίος ποικίλει από τον επαρκέστατο προς πλήρη τεκμηρίωση έως τον ανεπαρκέστατο με απλή αναφορά μόνο του ονόματός τους.


Yjrgo Γουναρόπουλος
Βλαδίμηρος Θεμελίδης
















Μπόρις Παπαντόπουλο
Μύκολα Αρκάς


















Κονσταντίν Δερούσης
Κω/νος-Κω/νος Νοτταράς

















Β. Ζολοταριέβ (Κουγιουμτζής)
Χόρχε Τσιλίκας
















 2. Έχουν «ανακαλυφθεί» και έχει σχεδόν τεκμηριωθεί η ελληνικότητα 1510 συνθετών της διασποράς μεταξύ των οποίων (η αναφορά είναι ενδεικτική) α) οι τεθνεώτες Βικέντιος Κομνηνός (Σερβία/Κροατία), Λέανδρος Μοίρας (Ιταλία), Γκαετάνο Γκρέκο (Ιταλία), Δανιήλ Καρολίδης (Βοημία), Μιχαήλ Στρατίκος (Κροατία/Ιταλία), Μαξιμιλλιανός Γραικός (Πολωνία/Βοημία), Μπόρις Σακελλάρης (Αρμενία), Βλαδίμηρος Θεμελίδης (Ουκρανία), Βασίλειος Ζολοταριόβ ή Κουγιουμτζής (Ρωσία), Ιωσήφ Καλομάτης, Παναγιώτης Πίπκοβ και Γεώργιος Σαγκούνοβ (Βουλγαρία), Μιχαήλ Κουρτίδης (Γεωργία), Ιβάν Καράμπιτς (Ουκρανία), Κωνσταντίνος-Κωνσταντίνος Νοταράς, Γεώργιος Δερούσης και Γεράσιμος Δενδρινός (Ρουμανία), Γιώργος και Ανατόλ Γουναρόπουλος (Φινλανδία), Σοβέτ Βαρελάς (Ρωσία/Ουζμπεκιστάν), Μπόρις Παπαδόπουλος (Κροατία), Κώστας Προάκης (Ιταλία) και β) οι ζώντες Δαυίδ Τσιμπίδης, Γεράσιμος Τσαντούλας, Άννα Γάλλου, Δαυίδ Καραγιάννης, Δημήτριος Σπανέας, Βίκυ Τζουμέρκα, Κρις Γκρανιάς, Τζέϊμς Μπόζνος, Κηθ Θεοδοσίου, Περικλής Κανάρης και Χριστίνα Αγαμανώλη (Η.Π.Α.), Νίκ Πέρος (Καναδάς), Σύλβια Κωνσταντινίδη (Βενεζουέλα/Η.Π.Α.), Σίμων Λάμπρος και Τζών Κεφάλα-Κερρ (Ηνωμένο Βασίλειο), Γκεόργκι Γκεοργκίεβ, Ιγκόρ Κεφαλλίδης, Όλεγκ Γκαλάχοβ, Ντμίτριυ Ατανάσιεβ και Ζάννα Μεταλλίδη (Ρωσία), Ανατόλ και Ντμίτρυ Βαρελάς (Ουζμπεκιστάν), Αφροδίτη Κατμερίδου (Τσεχία), Ζολτάν Κόλλοναϋ (Ουγγαρία), Κωνσταντίνος Κουκιάς (Αυστραλία), Γιάννης Ψαθάς (Νέα Ζηλανδία) και Πέτρος Πλακίδης (Λετονία).
3. Έχει δημιουργήσει πάνω από 900 βάσεις δεδομένων οι οποίες αφορούν καταχωρήσεις για την ελληνική λόγια μουσική (συνθέτες, έργα, ενοργανώσεις, κλπ.).
4. Έχουν οργανωθεί 5 πολύ σημαντικές και πρωτότυπες εκθέσεις: η 1η γενικής φύσεως αρχειακού υλικού (Ιωάννινα 1995), η 2η δισκογραφίας συμπαγών δίσκων ακτίνος (Αθήνα 1999), η 3η και η 4η για τον Ιάννη Ξενάκη (2005 και 2006) και η 5η για τον Μπόρις Παπαντόπουλο (2007).


5. Έχουν επίσης οργανωθεί ειδικά αφιερώματα-συναυλίες ή διαλέξεις για τους: Γιάννη Χρήστου (Ιωάννινα 1993), Νίκο Σκαλκώτα (Ιωάννινα 1994), ηπειρώτες μουσουργούς (Ιωάννινα 1995), ηπειρώτες μουσουργούς της διασποράς με την παρουσία του Γερασίμου Τσαντούλα (Ιωάννινα 1999), Δημήτρη Νικολάου (Κερατέα 2003), ελληνίδες συνθέτριες της διασποράς (Αθήνα, 2004), Ντίνο Κωνσταντινίδη (Ιωάννινα, 2004), Δημήτρη Δραγατάκη (Αθήνα 2004, 2005), Έλληνες συνθέτες της διασποράς (2006, 'ΝΑΚΑΣ'), αρχαιοελληνική μουσική και τη σχέση των ελλήνων συνθετών με αυτή (2007), Έλληνες συνθέτες της διασποράς (2008, 'ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ'), Άρη Καραστάθη (Ορφείο Ωδείο, 2008) και τους Θρακιώτες μουσουργούς (2012).
6. Έχει λάβει μέρος σε μουσικολογικά συνέδρια των Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου (2001 και 2006), Παν/μίου Αθηνών (2005), σε συμπόσια («Συμπόσιο Ι. Ξενάκης-2005») και στα "Συνθέρμεια" (2012) με διαλέξεις, ανακοινώσεις και εκθέσεις υλικού.
7. Έχουν γραφεί (από τον Θ.Τ.) και δημοσιευθεί, πάνω από 1900 μακροσκελή άρθρα, κυρίως πορτρέτα συνθετών, σε ελληνικά περιοδικά έντυπα.
8. Έχει συνεργασθεί σε 12, επίσημης κυκλοφορίας, δισκογραφικές παραγωγές με έργα Ελλήνων συνθετών. Επίσης έχουν εκδοθεί από τον Τομέα Ηχογραφήσεών του, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, 650 δισκογραφικές παραγωγές.
Προμετωπίδα του 2ου τόμου "Έλληνες Δημιουργοί Σοβαρής Μουσαικής"
9. Έχουν εκδοθεί, σε συνεργασία με άλλους φορείς, δύο τόμοι με φωτοτυπημένα 80 άρθρα-πορτρέτα ισάριθμων συνθετών (Ιωάννινα και Αθήνα 1995, 1996).
10. Έχει συμβάλλει στην παρουσίαση έργων μουσικής δωματίου Ελλήνων ημεδαπών και της διασποράς συνθετών, όπως των Δημήτρη Δραγατάκη, Κων/νου Λυγνού, Βαγγέλη Κοκκόρη, Αλεξάνδρας Σακαλλή, Ανδρέα Καρμπόνε, Θάνου Ερμηλίου, Νίκου Φυλακτού, Παν. Θεοδοσίου, Ντ. Κωνσταντινίδη, Γιώργου Τσιλίκα, Γιώργου Γουναρόπουλου, Δημήτρη Νικολάου, Ανατόλ Βαρελά, Ντμίτρυ Βαρελά, κ.α. στην Ελλάδα, Λεττονία, Κροατία, Η.Π.Α., Ιταλία και Γαλλία με τη διάθεση μουσικών παρτιτούρων.
11. Έχουν παρουσιασθεί 20, έως στιγμής, ελληνικής καταγωγής συνθέτες της διασποράς, μέσω του ηχητικού και μουσικού υλικού του Α.Ε.Μ.Θ.Τ., στα αντίστοιχα μηνιαία φόρουμ της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών (Κ.Ε.ΣΥ.).
12. Έχουν ηχογραφηθεί, από το 1983 και εφεξής, 12.000 μουσικές συνθέσεις από συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές κ.λπ.
13. Έχει συνταχθεί, σχεδόν πλήρης, κατάλογος των, έως στιγμής, δισκογραφικών εκδόσεων σε δίσκους ακτίνος (CD’s) με έργα Ελλήνων συνθετών. Έχει δε αποκτηθεί το 95% της συνολικής δισκογραφικής παραγωγής.

14. Έχει συμπληρώσει και διορθώσει τον οδηγό (3η έκδοση: 1993) της «Δισκογραφίας της ελληνικής κλασσικής μουσικής» του Αλέξη Ζακυθηνού.
15. Έχουν δημιουργηθεί 57, μέχρι στιγμής, ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο (Internet), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.greek-music.net/thomas.htm με καταχωρήσεις εικόνων εξωφύλλων και επαρκέστατων πληροφοριών για 240 δίσκους ακτίνος.
16. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στον εμπλουτισμό των λημμάτων των συνθετών λόγιας μουσικής στο επτάτομο Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής του Τάκη Καλογερόπουλου (εκδόσεις ΓΙΑΛΛΕΛΗΣ) με τη διάθεση υλικού και πληροφοριών.
17. Έχει συλλεχθεί πρωτότυπο και μοναδικό υλικό, όπως: 80 χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών έργων και 110 χειρόγραφες επιστολές ή γραπτά κείμενα τεθνεώτων συνθετών, φωτογραφίες, ανέκδοτης κυκλοφορίας μουσικοί δίσκοι κλπ.
18. Έχει συνεργασθεί με υποψήφιους διδάκτορες μουσικολογίας και πτυχιούχους μουσικολόγους με την παροχή υλικού και πληροφοριών για τις εργασίες τους σε θέματα ελληνικής λόγιας μουσικής.
19. Έχει δημιουργήσει (από το 2002) τα σύνολα: μουσικής δωματίου «ΚΕΛΑΔΟΣ» (φωνή-όμποε-βιολοντσέλο-πιάνο) και φωνητικό «ΦΙΛΩΔΟΣ Ι» (4 φωνές), «ΦΙΛΩΔΟΣ ΙΙ» (7 γυναικείες φωνές) με τα οποία σε 16 συναυλίες παρουσίασε έργα τα οποία γράφτηκαν για αυτά κατόπιν αναθέσεως του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.
20. Έχουν αφιερωθεί στο Α.Ε.Μ.Θ.Τ. και στον δημιουργό του (Θ.Τ.) 48 έργα, μουσικής δωματίου και φωνητικά, ισάριθμων συνθετών. 
21. Συνεργάζεται, σε τακτική βάση, στα προγράμματα συναυλιών της Κ.Ο.Α. με θέμα τη δισκογραφία Ελλήνων συνθετών των οποίων έργα τους ερμηνεύονται στις συναυλίες της

. 22. Έχει δημοσιεύσει τη δισκογραφία των συνθετών των οποίων έργα τους παρουσιάστηκαν στους 7 πρώτους κύκλους των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» στο Μ.Μ.Α. (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011) στο ενιαίο έντυπο πρόγραμμα των συναυλιών του. 
23. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ίδρυση του «Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη» με τον οποίο συνεργάζεται σε διοργάνωση συναυλιών, εκδόσεις παρτιτούρων του και σε δισκογραφικές παραγωγές με έργα του συνθέτη.
24. Ο Θ.Τ. και οι βασικοί συνεργάτες του Α.Ε.Μ.Θ.Τ. έχουν δώσει περισσότερες από  450 διαλέξεις για την ελληνική λόγια μουσική, σε διάφορες πόλεις, ως επίσημοι προσκεκλημένοι φορέων, συλλόγων και σωματείων.
Λόγω των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων του Θ.Τ. με το Α.Ε.Μ.Θ.Τ., κατόπιν προτάσεως του Θεοδώρου Αντωνίου, Προέδρου του Δ.Σ. της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, ανακηρύχθηκε, τιμής ένεκεν, Επίτιμο Μέλος της (2003). Επίσης ο Θ.Τ. είναι επίτιμο μέλος της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών (από το 2001).

Δ). ΣΤΟΧΟΙ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΕΜΘΤ
Ως βραχυπρόθεσμοι στόχοι, με ορίζοντα 5ετίας, ορίζονται:
Α) η περάτωση των υφισταμένων συνεχιζόμενων εργασιών, όπως αυτές περιγράφηκαν ανωτέρω,
Β) η ανεύρεση επαρκούς αποθηκευτικού χώρου για τη στέγαση του υλικού και
Γ) η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Διαδικτύου και η δημιουργία ειδικών ιστοσελίδων.
Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι έχουν ορίζοντα 10ετίας. Αφορούν κυρίως τη νομική υπόσταση του Α.Ε.Μ.Θ.Τ. ως φορέα μη κερδοσκοπικού, τη νομική κατοχύρωση και διασφάλιση του υλικού του, την απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με τα αντίστοιχα αρχεία άλλων φορέων και ιδιωτών. Επίσης ως μεσοπρόθεσμος στόχος έχει τεθεί και η έκδοση δύο corpus: α) του νέου πλήρους οδηγού της δισκογραφίας της λόγιας μουσικής των Ελλήνων μουσουργών και
β) της νέας λημματικής εγκυκλοπαίδειας των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών επίσης, με την άμεση και απαραίτητη συνεργασία των επιστημόνων μουσικολόγων και ερευνητών.
Ο βασικός μακροπρόθεσμος στόχος, με ορίζοντα 20ετίας, είναι η μετεξέλιξή του Αρχείου, σε Ινστιτούτο ή Κέντρο Ερεύνης, Τεκμηριώσεως και Προβολής της ελληνικής λόγιας μουσικής και των ελλήνων μουσουργών, με έδρα την Αθήνα και παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη και Κύπρο (Λευκωσία). Η μετεξέλιξη δύναται να γίνει με ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο και με ιδρυτικό καταστατικό με το οποίο θα προσδιορίζεται σαφώς και πλήρως ο τομέας ευθύνης και εργασιών του. Το Ινστιτούτο ή Κέντρο θα δημιουργηθεί σε συνεργασία και ενσωμάτωση με τα αντίστοιχα αρχεία των άλλων φορέων και ιδιωτών με αντίστοιχη μεταφορά του υλικού τους. Θα λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. ή Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία κρατικής ευθύνης, σε οίκημα αναλόγων διαστάσεων με το αρχειακό υλικό. Θα είναι στελεχωμένο με επαρκές και αμειβόμενο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό (μουσικολόγοι, μουσικοί ερευνητές, τεχνικούς, γραμματεία, εξωτερικούς συνεργάτες στις έδρες των νομών της χώρας και εκτός Ελλάδος κλπ.) και θα διαθέτει τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τα έξοδά του θα καλύπτονται από κονδύλια του αρμοδίου υπουργείου-ων και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και χορηγίες εταιρειών και φυσικών προσώπων. Το δε ταξινομημένο και τεκμηριωμένο υλικό του Α.Ε.Μ.Θ.Τ. θα είναι διευθετημένο για να είναι προσβάσιμο στο ειδικό ή μη κοινό.
Σύνταξη:
Θωμάς Ταμβάκος
Μουσικογράφος/ερευνητής
Επίτιμο Μέλος Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών

1η γραφή: Χαλάνδρι 30.8.2001 (ανακοίνωση σε μουσικολογικό συνέδριο του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Παν/μίου)
2η γραφή: Χαλάνδρι 20.10.2005
3η γραφή: Χαλάνδρι 21.11.2007
4η γραφή: Χαλάνδρι 15.11.2008
5η γραφή: Χαλάνδρι 25.11.2010
6η γραφή: Χαλάνδρι 4.7.2012


6 σχόλια:

Χαρ. Θεοδωρόπουλος είπε...

Εντυπωσιακό το έργο σας !!
Θερμά συγχαρητήρια και ευχές.

Χαρ. Θεοδωρόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Να ήταν κι άλλοι σαν και σένα Θωμά-Δον Κιχώτη κι ο κόσμος μας θα ήταν πιο καλός

Καλή δύναμη και καλή χρονιά

γ.β.μ.

Dimitri Sykias είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dimitri Sykias είπε...

Συγχαρητήρια για το έργο σας και εν γένει για την προσφορά σας στην Ελληνική Μουσική. Εύχομαι υγεία και δύναμη για την συνέχειά του.
Δημήτρης Συκιάς

γ.β.μ./2010 είπε...

Γιορτάζει τα 30 χρόνια δόκιμης παρουσίας, λοιπόν, το ΑΕΜΘΤ σου, φίλτατε Θωμά. Το να τα εκατοστήσει μοιάζει τυπική και κοινότοπη ευχή.
Έστω κι αν είναι έτσι, στο εύχομαι από καρδιάς. Να είσαι πάντα γερός και δυνατός για να συνεχίζεις το θεάρεστο έργο σου, πολύτιμο για το μουσικό πνεύμα και τον κάματο των απανταχού Ελλήνων.

ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ/ PHONTAS TROUSSAS είπε...

Θωμά, στο έχω πει και κατ' ιδίαν. Επιτελείς Εθνικό Έργο. Καλή συνέχεια...

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ