Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δραγατάκη (18/12/2019, 20:30, Ωδείο ΝΑΚΑΣ)


Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δραγατάκη (22/01/1914 - 18/12/2001)
18 χρόνια μετά...
Παρουσίαση της έκδοσης του Καταλόγου Έργων του - Συναυλία - Έκθεση

18 χρόνια ακριβώς πέρασαν από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Δραγατάκης, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής ζωής του τόπου μας, που έβαλε τη σφραγίδα του στον ελληνικό 20ό αιώνα. Αποτίοντας φόρο τιμής στον πολυγραφότατο συνθέτη και δάσκαλο, οι εκδόσεις Φίλιππος Νάκας παρουσιάζουν σε μια βραδιά μουσικής και μνήμης την έκδοση: "Συστηματικός και Βιο-βιβλιογραφικός κατάλογος έργων Δημήτρη Δραγατάκη", της Μαγδαληνής Καλοπανά.
Θα προλογίσουν: Καίτη Ρωμανού, μουσικολόγος, Βάλια Δραγατάκη-Κορωνίδη, μέλος ΔΣ Φίλων Δ. Δραγατάκη, κόρη του συνθέτη, Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής-συγγραφέας, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, μαέστρος, Γ. Γραμματέας ΕΕΜ, Ευάγγελος Κοκκόρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.
Την έκδοση θα παρουσιάσει η μουσικολόγος, μελετήτρια του έργου του Δ. Δραγατάκη, Μαγδαληνή Καλοπανά.

Την παρουσίαση της έκδοσης θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Δ. Δραγατάκη.

Ερμηνεύουν οι: Νίκος Νικόπουλος φλάουτο, Λητώ Θώμου, Λορέντα Ράμου πιάνο, Νέλλη Οικονομίδου βιολί

* Από τη Δευτέρα 16/12 και για μία εβδομάδα θα εκτεθεί μέρος του αρχείου του Δημήτρη Δραγατάκη (αυτόγραφες παρτιτούρες, εκδόσεις, προγράμματα εκτελέσεων, δημοσιεύματα στον τύπο, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα). Η έκθεση θα πλαισιώνεται από την προβολή ντοκιμαντέρ.
Επιστημονική επιμέλεια: Μαγδαληνή Καλοπανά. Εικαστική επιμέλεια: Ισμήνη Κορωνίδη.

Το αφιέρωμα διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη και του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου.

Πρόγραμμα
Τρεις ομιλίες, για σόλο φλάουτο (1973, Α.Κ.Κα. 11.1) / Εν Σάμω, για φλάουτο και πιάνο (1998, Α.Κ.Κα. 7.2) /Νανούρισμα/Berceuse, για βιολί και πιάνο ([1942-1949], Α.Κ.Κα. 5.2α) / Σπουδή Ι, Σπουδή ΙΙ, για σόλο πιάνο (1981, Α.Κ.Κα. 9.8, 9.9)

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ώρα 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΟΛΩΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την απουσία του (17 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ. Μουσική Βιβλιοθήκη Λ. Βουδούρη)Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνωναπό την εκδημία του μεγάλου μαέστρου και συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη (Λευκωσία 1905 - Αθήνα 1979),  η Μουσική Βιβλιοθήκη«Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σόλων Μιχαηλίδης διοργανώνουντην Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον Πολυχώρο του Συλλόγου στο Μέγαρο τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο μουσουργό. 
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Σόλων Μιχαηλίδης», Γεωργία Μιχαηλίδου, τέως καθηγήτρια μονωδίας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του εκλιπόντος στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και συνέντευξη της συζύγου του Καλλιόπης Μιχαηλίδου.  
Για το μουσικό αποτύπωμα και την προσφορά του κορυφαίου μουσικού δημιουργού θα μιλήσει ο Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, κριτικός και ερευνητής. 
Ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης θα ερμηνεύσει τα έργα του: Η Λύρα της Σαπφούς (1934), Λαμπρή (1956) και Ελληνική Σουίτα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ