Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019

«ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» Παρουσίαση δισκογραφήματος (CD) Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:00


«ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ»
  Παρουσίαση δισκογραφήματος (CD)
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:00
ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ
Την Τετάρτη στις 4 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αίθουσα διδασκαλίας Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης ''Λίλιαν Βουδούρη''.
Θα μιλήσουν:
Παντελής Μπασάκος, καθ.φιλοσοφίας,
Βαγγέλης Χατζησίμος, τενόρος, συντονιστής προγράμματος ''Οι νέοι της όπερας'', Εθνική Λυρική Σκηνή, (Ε.Λ.Σ.),
Γιώργος Κουβαράς, συνθέτης, θεωρητικός της μουσικής, καθ. μουσικής ρητορικής, πρόγραμμα ''Οι νέοι της όπερας'' Εθνική Λυρική Σκηνή, (Ε.Λ.Σ.),
Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής, συγγραφέας, επίτιμο μέλος Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών,
Γεωργία Μανωλoπούλου υποψήφια διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας, ΥΠΠΟΑ.
PERFORMANCE LECTURE
Ιουλία Σπανού Ioulia Spanou, Μεσόφωνος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για την παρουσίαση του CD Book "Επί Σκηνής'' του Γιώργου Κουβαρά, που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Κ.Μ. Ζαχαράκης .
Ταυτόχρονα η παρουσίαση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων, με θέμα: ''ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ | Το θέατρο ως ηθικός θεσμός'', οι οποίες διοργανώνονται σε συνεργασία με το πρόγραμμα ''Οι νέοι της όπερας'' της Ε.Λ.Σ. 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
"Μετά από πολυετή, εναγώνια, σχεδόν δεκαετή προσπάθεια και μέσα από μία συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία έρευνας και αναζήτησης των ιστορικών καταβολών της Μουσικής Ρητορικής και τη μεταφορά της στο σύγχρονο καλλιτεχνικό, μουσικό και φιλοσοφικό τοπίο, με την υλοποίηση του πολυτεχνικού εργαστηρίου «Επί Σκηνής», ο πολυπράγμονας και χαρισματικός μουσικός δημιουργός, στοχαστής και θεωρητικός Γιώργος Κουβαράς τολμά κάτι το αδιανόητο ή και υπερβατικό και, οπωσδήποτε, καινοφανές: Να αποτυπώσει φωνογραφικά, με τον ανά χείρας σας ψηφιακό δίσκο ακτίνας, τη θεωρία του για μία ενιαία μορφή Τέχνης, που ενδεχομένως θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και Γλυπτική του Ήχου.
Για όσες και όσους τόλμησαν να συμπράξουν και να συμπορευθούν με τον Γ. Κουβαρά, ως συνδημιουργοί/performers, σε αυτή την ακραία δοκιμασία των ικανοτήτων τους, με απώτερο στόχο να διερευνήσουν προσεγγίσεις και περάσματα ανάμεσα σε πεδία που έως τώρα νοούνται ως λίγο πολύ χωριστά -όπως η ακουστική, η φωνολογία, οι επιστήμες της γλώσσας, η αυστηρή τέχνη της ρητορικής και η μουσική- και να εξαναγκάσουν εκ των έσω την αλήθεια της μίας και ενιαίας μορφής Τέχνης να φανερωθεί, ίσως δεν είναι σε θέση ακόμη να αντιληφθούν πόσο μεγάλο (απροσμέτρητο κατά την ταπεινή γνώμη μου) είναι αυτό το καλλιτεχνικό βήμα που -υπερβάλλοντας εαυτούς- υλοποίησαν."
Θωμάς Ταμβάκος

Εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων , 3/12/2019


Εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων με θέμα "Οι Ελληνικοί Χοροί του Σκαλκώτα και η δισκογραφική παρουσία τους"
Ομιλία: Θωμάς Ταμβάκος
Μικρή συναυλία με τον Αλέξη Θεοφυλάκτου (βιολί) και Θανάση Τρικούπη (πιάνο)
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 5:30 μ.μ.
Η εκδήλωση είναι για τα μέλη του Μουσικού Τμήματος του Λυκείου Ελληνίδωνμε θέμα "Οι Ελληνικοί Χοροί του Σκαλκώτα και η δισκογραφική παρουσία τους"
Ομιλία: Θωμάς Ταμβάκος
Μικρή συναυλία με τον Αλέξη Θεοφυλάκτου (βιολί) και Θανάση Τρικούπη (πιάνο)
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 5:30 μ.μ.
Η εκδήλωση είναι για τα μέλη του Μουσικού Τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ