Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

Συναυλία της Αγγέλικας Παπανικολάου με έργα για πιάνο από το ΑΕΜΘΤ (Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας, 7/11/2019)


 

Στις 7/11/2019 στο πλαίσιο ιατρικού συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της πιανίστα Αγγέλικας Παπανικολάου με έργα για πιάνο Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών που έζησαν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (19ος-20ός αι.). Τα έργα της συναυλίας ανήκουν στο ενοποιημένο Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) Αρχείο Ελληνικής Μουσικής (ΑΕΜ) του Γιώργου Κωνστάντζου.  Ερμηνεύθηκαν δημόσια για πρώτη φορά από την Αγγέλικα Παπανικολάου στις 29/10/2019 στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μ.Μ.Α. στο πλαίσιο της διάλεξης του Θ. Ταμβάκου για τους Έλληνες μουσουργούς των Βαλκανίων.


ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΙΑΝΟΥ)

 

Στην επίσημη ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ αναρτήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1929-2019)"

https://www.ianos.gr/nikos-skalkotas-episimi-diskografia-0481599.html

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019

Από την παρουσίαση του δισκογραφήματος "Solo Piano Works"Στις 25 Οκτωβρίου 2019 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβιβλιοθήκης "Λ. Βουδούρη" στο Μ.Μ.Α. έγινε η παρουσίαση του νέου CD του πολυβραβευμένου Έλληνα συνθέτη Ντίνου Κωνσταντινίδη με τίτλο: “Dinos Constantinides: Solo Piano Works” με την πιανίστα Φρόσω Κτιστάκη που κυκλοφόρησε από την αμερικανική δισκογραφική εταιρία «Centaur».
Για την πληθωρική δράση, την πολυσχιδή προσωπικότητα, καθώς και για τη μακρόχρονη δημιουργική διαδρομή του διακεκριμένου Έλληνα μουσουργού και πανεπιστημιακού δασκάλου -με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή του- μίλησαν οι:
Αθανάσιος Ζέρβας, συνθέτης, θεωρητικός, σαξοφωνίστας, μαέστρος, καθηγητής του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής-συγγραφέας, επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών.
Νίκος Τσούχλος, αρχιμουσικός, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών –1871».
Φρόσω Κτιστάκη, πιανίστα, υποψήφια διδάκτωρ του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου η οποία ερμήνευσε τρία έργα που εμπεριέχονται στο δισκογράφημα.
Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενες εμφανίσεις της ερμηνεύτριας, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης συναυλιακής της δραστηριότητας στη Λουϊζιάνα των Η.Π.Α. όπου διαμένει και δραστηριοποιείται τα τελευταία 60 χρόνια (έως και σήμερα) ο Ντίνος Κωνσταντινίδης.
Επιπλέον, μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε το κοινό, καθώς ο συνθέτης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους ομιλητές και το παρευρισκόμενο κοινό.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1929-2019)" ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. 
Εκδόθηκε το μνημονευθέν πόνημα 250 σελίδων του Θωμά Ταμβάκου με πολλές πληροφορίες και άφθονο φωτογραφικό υλικό για τις 212 επίσημες δισκογραφικές εκδόσεις σε όλες τις μορφές αποτύπωσης (δίσκοι γραμμοφώνου, επαφής ή βινυλίου, ακτίνας, οπτικοί και κασέτες) και τις 14 ψηφιακές εκδόσεις που περιέχουν έργα του Νίκου Σκαλκώτα. Το πόνημα περιέχει επίσης, πληροφορίες για τις 12 εκδόσεις με τον Σκαλκώτα ως αρχιμουσικό, 4 προλόγους (Σαμαλτάνος, Τρικούπης, Φιδετζής και συγγραφέας), ευρετήρια, πληροφορίες για γνωστές (προγραμματισμένες) μελλοντικές δισκογραφικές εκδόσεις και παράρτημα με ηχογραφήσεις μη δισκογραφημένων έργων. Το πόνημα, καρπός πολυετούς έρευνας του συγγραφέα, είναι ελάχιστη συμβολή για τη συμπλήρωση των 70 ετών από την εκδημία του κορυφαίου μουσικού δημιουργού.
Λίγα (και ανάλογα με τη ζήτηση) αντίτυπα διατίθενται προς πώληση (από τις 8/10/2019) από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη),και τους μουσικούς οίκους ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΝΑΚΑΣ και ΟΡΦΕΑΣ (Νικολαΐδης) στο κέντρο.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, 18:30, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μ.Μ.Α.

Δημοσίευση ανάρτησης για το βιβλίο "Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1929-2019)"


http://www.globalview.gr/2019/10/09/efi-agrafioti-thomas-tamvakos-grafei-gia-niko-skalkota/?fbclid=IwAR2_JOpCalWvNhEy-Y4MPLDkUGg1aKItAi1RPXttHz8CnM-Gn4iqyfvw2PA

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Παρουσίαση του CD “Dinos Constantinides: Solo Piano Works”, 25/10/2019.


Παρουσίαση του νέου CD του πολυβραβευμένου Έλληνα συνθέτη Ντίνου Κωνσταντινίδη με τίτλο: “Dinos Constantinides: Solo Piano Works” θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2019, 19:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβιβλιοθήκης "Λ. Βουδούρη" στο Μ.Μ.Α.. Στο Cd που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την αμερικανική δισκογραφική εταιρία «Centaur», τα έργα για σόλο πιάνο ερμηνεύει η πιανίστα Φρόσω Κτιστάκη.
Για την πληθωρική δράση, την πολυσχιδή προσωπικότητα, καθώς και για τη μακρόχρονη δημιουργική διαδρομή του διακεκριμένου Έλληνα μουσουργού και πανεπιστημιακού δασκάλου -με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή του- θα μιλήσουν οι:
Αθανάσιος Ζέρβας, συνθέτης, θεωρητικός, σαξοφωνίστας, μαέστρος, καθηγητής του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής-συγγραφέας, επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών.
Νίκος Τσούχλος, αρχιμουσικός, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών –1871».
Φρόσω Κτιστάκη, πιανίστα, υποψήφια διδάκτωρ του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου η οποία θα ερμηνεύσει έργα που εμπεριέχονται στον δίσκο.
Θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενες εμφανίσεις της ερμηνεύτριας, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης συναυλιακής της δραστηριότητας στη μακρινή Λουϊζιάνα των Η.Π.Α. όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία 60 χρόνια (έως και σήμερα) ο πολυγραφότατος Έλληνας συνθέτης, Ντίνος Κωνσταντινίδης.
Επιπλέον, μία ευχάριστη έκπληξη θα περιμένει το κοινό, καθώς μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο συνθέτης θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους ομιλητές και το παρευρισκόμενο κοινό.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

"ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ", ΝΕΟ CD ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζαχαράκης το νέο δισκογράφημα (CD) του Γιώργου Κουβαρά με τίτλο ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ.
Σύνθεση σκηνικής μουσικής ρητορικής, εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, για σολίστες μονωδούς, φωνητικό σύνολο, έναν πολίτη, πιάνο, τρομπόνι, κόρνο, μπάσο κλαρινέτο, ηλεκτρονικά.
Ερμηνευτές: Βαγγέλης Χατζησίμος, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Μαριέττα Σαρρή, Λεονώρα Γαϊτάνου, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Αντρέας - Ρολάνδος Θεοδώρου, Παναγιώτης Σιωράς, Άγγελος Σιωράς, Ζώη Βάγια, Abdullah Kurdi, Μagisterium Φωνητικό σύνολο. Με την συμμετοχή νέων της όπερας: Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Μέρη: 1) Αποσάθρωσις 11:01 2) Κύριε 13:52 3) Άρια του Ήλιου 25:59 (Hidden, BWV 78) (De vero bono) 4)Transcendental 9:02
Εισαγωγή: Θωμάς Ταμβάκος.
"Μετά από πολυετή, εναγώνια, σχεδόν δεκαετή προσπάθεια και μέσα από μία συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία έρευνας και αναζήτησης των ιστορικών καταβολών της Μουσικής Ρητορικής και τη μεταφορά της στο σύγχρονο καλλιτεχνικό, μουσικό και φιλοσοφικό τοπίο, με την υλοποίηση του πολυτεχνικού εργαστηρίου «Επί Σκηνής», ο πολυπράγμονας και χαρισματικός μουσικός δημιουργός, στοχαστής και θεωρητικός Γιώργος Κουβαράς τολμά κάτι το αδιανόητο ή και υπερβατικό και, οπωσδήποτε, καινοφανές: Να αποτυπώσει φωνογραφικά, με τον ανά χείρας σας ψηφιακό δίσκο ακτίνας, τη θεωρία του για μία ενιαία μορφή Τέχνης, που ενδεχομένως θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και Γλυπτική του Ήχου. Για όσες και όσους τόλμησαν να συμπράξουν και να συμπορευθούν με τον Γ. Κουβαρά, ως συνδημιουργοί/performers, σε αυτή την ακραία δοκιμασία των ικανοτήτων τους, με απώτερο στόχο να διερευνήσουν προσεγγίσεις και περάσματα ανάμεσα σε πεδία που έως τώρα νοούνται ως λίγο πολύ χωριστά -όπως η ακουστική, η φωνολογία, οι επιστήμες της γλώσσας, η αυστηρή τέχνη της ρητορικής και η μουσική- και να εξαναγκάσουν εκ των έσω την αλήθεια της μίας και ενιαίας μορφής Τέχνης να φανερωθεί, ίσως δεν είναι σε θέση ακόμη να αντιληφθούν πόσο μεγάλο (απροσμέτρητο κατά την ταπεινή γνώμη μου) είναι αυτό το καλλιτεχνικό βήμα που -υπερβάλλοντας εαυτούς- υλοποίησαν". (Από την εισαγωγή του Θωμά Ταμβάκου)

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019

Συναυλία στην Άνω Σύρο με έργα για ε.ο. και φωνή, 29/6/2019Από την ανάρτηση στο fb του Χρήστου Παρασκευόπουλου (Chris Paraskevopoulos).
Άλλη μια φορά είχαμε μια εξαιρετική διοργάνωση με την προ-φεστιβαλική μας συναυλία. Η μεγάλη προσέλευση των κατοίκων της Σύρου μας ενθαρρύνει για τη μακρόχρονη συνέχιση του θεσμού. Θερμές ευχαριστίες στον εκτελεστικό διευθυντή του Φεστιβάλ Charis Vekris, στους καλλιτέχνες Christina Antoniadou στο εκκλησιαστικό όργανο, στον κόντρα τενόρο Nikos Spanatis καθώς και στον Θωμάς Ταμβάκος για την παραχώρηση του μουσικού υλικού για την πραγματοποίηση της συναυλίας. Επίσης στους Nikos Ragkousis και Babis Koulouras για την εξαιρετική κάλυψη της εκδήλωσης με οπτικό υλικό. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον Αύγουστο με εκλεκτούς καλλιτέχνες από Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία και Ελλάδα.

Από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα https://freesunday.gr/   
Σπάνια συναυλία
Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση «ΑΝΩ ΠΡΟ» δίνοντας μια πρώτη γεύση του πλούσιου προγράμματος του «Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019».
Οι θεατές που βρέθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο είχαν την μοναδική εμπειρία να ακούσουν σπάνιο υλικό από το «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου», με συνθέσεις και έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα που δεν έχουν δισκογραφηθεί ποτέ, καθιστώντας έτσι την συναυλία συλλεκτική.
Εξαιρετικοί ήταν στην απόδοση των συνθέσεων η οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης που εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Την συναυλία προλόγισε ο Νίκος Κανελλόπουλος, σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ.
Η εκδήλωση αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την διάθεση όλων των συντελεστών του Φεστιβάλ να προσφέρουν στους θεατές μια εμπειρία ζωής, μέσα από επιλογές ρεπερτορίου που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και συστήνουν στο κοινό άγνωστα, αλλά μοναδικά μουσικά έργα.

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Έργα συνθετών ελληνικής καταγωγής για εκκλησιαστικό όργανο και φωνήΣτο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεών του, το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» πραγματοποιεί το Σάββατο 29 Ιουνίου την προφεστιβαλική του εκδήλωση με γενικό τίτλο «ΑΝΩ ΠΡΟ».
Στη συναυλία θα ακουστούν συνθέσεις για φωνή και εκκλησιαστικό όργανο, καθώς και έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών από τον 17ο ως τον 21ο αιώνα. To μουσικό υλικό προέρχεται από το «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου». Οι συνθέτες που θα ακουστούν εκτείνονται χρονικά σχεδόν σε όλες τις μεγάλες περιόδους της μουσικής: Μπαρόκ (Γκρέκο), Ρομαντική, 20ός αιώνας, και φτάνουν δημιουργικά ως το σήμερα.
Τις σπάνιες συνθέσεις του προγράμματος της εκδήλωσης θα παρουσιάσουν η οργανίστα και διευθύντρια μουσικής της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου Αθηνών, Χριστίνα Αντωνιάδου και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης. Τις μεταφορές των έργων για φωνή κόντρα τενόρου επιμελήθηκε ο συνθέτης Παναγιώτης Θεοδοσίου. 

Πρόγραμμα
Δημήτριος Αγαθίδης (Dimitrios Agathides) (1828-1886) Basso no.12 (από το 5ο Βιβλίο των Partimenti του Ν. Μάντζαρου)
Γκαετάνο Γκρέκο (Gaetano Greco) (1657-1728)
Τuoni Ecclesiastici (con li loro Versetti)
Σκαρλάτος Φωτεινός (Scarlat Fotino) (1894-1942)
Méditation pour orgue
Παναγιώτης Θεοδοσίου (Panagiotis Theodosiou) (γεν./ b. 1964)
Recitativo, Ostinato and Toccata
(ανάθεση του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.- αφιερωμένο στον Θ. Ταμβάκο)
Μάρκος Σοφιανόπουλος (Marco Sofianopoulo) (1952-2014)
Magnificavit per voce e organo*
Μάχος Παπαδόπουλος (Boris Papandopulo) (1906-1991)
Preludij za orgulje
πρίγκηψ Ιωάννης Καρατζάς (Prince Joan Caradja) (1835-1894)
Agnus Dei, έργο 17*
Κωνσταντίνος Κ(Χ)αρικιόπουλος (Const. Carikiopoulo) (1859-1935)
Allegro moderato
Ιωάννης Σινόπουλος-Ουίλσον (John Sinopoulo-Wilson) (γεν./b. 1944)
3 μέρη από τον κύκλο Ancient Hellenic Processions
Dithyramb of Dionysus, αρ.4
Μάρκος Σοφιανόπουλος (Marco Sofianopulo)
Επιλογή από τα 9 Nove Spirituals* (9)
He never said, αρ.1
Michael Rows, αρ.2
Wade in de water, αρ.3
When the Saints, αρ.9

https://anofestival.gr/deltio-tupou-ano-pro-2019/

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Παρουσίαση του CD με τα κουαρτέτα εγχόρδων του Δημήτρη Δραγατάκη, Αίθουσα διδασκαλίας Βιβλιοθήκης "Λ. Βουδούρη", 3/4/2019, 13:00

Βιντεοσκόπηση του αφιερώματος για τον Διονύσιο ΒισβάρδηΣτον παρακάτω σύνδεσμο του YouTube είναι η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης για τον μουσουργό Διονύσιο Βισβάρδη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

https://www.youtube.com/watch?v=ZM03T9xmkN0&fbclid=IwAR0xEOObS8EGINluWyqb1EtqE-esgOilSnO4W9NBe8eRu-isbqfrohAbMxM

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΒΙΣΒΑΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ

Η Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού Αθήνας "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ" στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για το 2019, διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 18,30 στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8, έναντι του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής) αφιερωμένη στον μουσουργό Διονύσιο Βισβάρδη για την επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του.
Θα χαιρετήσουν την εκδήλωση ο Κώστας Καρούσος, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, εικαστικός, ποιητής, λογοτέχνης και ο Αντώνης Γουλιαρης, γιατρός – ποιητής, αντιπρόεδρος της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού.
Θα μιλήσουν για τον Διονύσιο Βισβαρδη:
ο Ευάγγελος Ανδρέου, συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και
ο Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής, συγγραφέας.
Θα ερμηνεύσουν έργα του Διονυσίου Βισβάρδη οι καλλιτέχνες:
Αλίκη Καγιαλόγλου, τραγούδι,
Μαρία Οικονόμου, πιάνο,
Ζωή Απειρανθίτου, τραγούδι
Φρίξος Διονύσιος Μόρτζος, πιάνο
Σπύρος Κωστής, φαγκότο
Γεωργία Τσολάκη, βιολί
Άννα Μορφίδου, τραγούδι
Απαγγελία: Ράνια Βισβάρδη
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία του Υπουργείου Πολιοτισμού υπό τη διεύθυνση του Αιμίλιου Γιαννακόπουλου. Συνοδεία πιάνου: Έλμα Καφετζηδάκη.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με φωτογραφικό οδοιπορικό από την ζωή και την δημιουργία του μουσουργού.
Καλλιτεχνική, ηλεκτρονική σύνθεση: Άννα Νίκη Παπουλάκου, δημοσιογράφος, παραγωγός ραδιοφώνου, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης.
Παρουσίαση της εκδήλωσης: Λήδα Δημητρίου, θεατρολόγος, ηθοποιός, παραγωγός ραδιοφώνου.

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟNIKH ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΜΣ/ΑΠΘ, 13/2/2019, 3μμ

ΕΠΙΣΤΗΜΟNIKH ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΜΣ/ΑΠΘ
Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Η λόγια (έντεχνη) μουσική δημιουργία των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών στα Βαλκάνια" με κεντρικό ομιλητή τον Θωμά Ταμβάκο διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και στις 3 μ.μ. στο κτίριο του Τ.Μ.Σ. (αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης του Τ.Μ.Σ.) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Θα μιλήσουν επίσης ο συνθέτης-μουσικολόγος-καθηγητής του Τ.Μ.Σ./Α.Π.Θ. Γιώργος Σακαλλιέρος, ο συνθέτης-μουσικολόγος-πιανίστας-μεταδιδάκτορας Θανάσης Τρικούπης και ο υπεύθυνος του Αρχείου της Βιβλιοθήκης του Τ.Μ.Σ. Άρης Μπασμαδέλης.
Η ημερίδα θα πλαισιωθεί με συναυλία με έργα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών των Βαλκανίων για πιάνο και για χορωδία (Μπόρις Παπαντόπουλο, Καλλιόπη Ζωγράφου, Ίων Χαρτουλάρης, Ιωάννης Προκοπίου, Γρηγόρης Βεντούρας, Μαρία Κεφαλιάδη, Ντίνου Λιπάττι, Βασίλης Θεοφάνους, κ.ά.) σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Συμμετέχει το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τ.Μ.Σ. υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού, ο Άγγελος Ποιμενίδης και ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος (πιάνο).

 https://www.auth.gr/news/conferences/26291?fbclid=IwAR1xIjpzyZkL4gsazJstzaLEa6EtVKCpj5nTasvACPd543qNzlZOJBbmZDk

https://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2019/02/blog-post_34.html?fbclid=IwAR2BkzvLhlkLomRRpaiZk3KsvpHxHl3rY2OMaJeyBzxB9HRzLvASI_jRhZI

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019

Επίσημη δισκογραφία του Θόδωρου Αντωνίου


Στον σύνδεσμο http://www.tar.gr/content/content.php?id=5750 της ιστοσελίδας www.tar.gr δημοσιεύεται η πλήρης επίσημη δισκογραφία του αείμνηστου Θόδωρου Αντωνίου από τον Θωμά Ταμβάκο

Thodore Antoniou' complete custom discography, written by Thomas Tamvakos, has been posted at link: http://www.tar.gr/content/content.php?id=5750

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΒΙΣΒΑΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΒΙΣΒΑΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ
Η Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού Αθήνας "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ" στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για το 2019, διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση την Κυριακή 20 Ιανουαρίου και ώρα 18,30 στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8, έναντι του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής) αφιερωμένη στον μουσουργό Διονύσιο Βισβάρδη για την επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του.
Θα χαιρετήσουν την εκδήλωση ο Κώστας Καρούσος, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, εικαστικός, ποιητής, λογοτέχνης και ο Αντώνης Γουλιαρης, γιατρός – ποιητής, αντιπρόεδρος της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού.
Θα μιλήσουν για τον Διονύσιο Βισβαρδη:
ο Ευάγγελος Ανδρέου, συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και
ο Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής, συγγραφέας.
Θα ερμηνεύσουν έργα του Διονυσίου Βισβάρδη οι καλλιτέχνες:
Αλίκη Καγιαλόγλου, τραγούδι,
Μαρία Οικονόμου, πιάνο,
Ζωή Απειρανθίτου, τραγούδι
Φρίξος Διονύσιος Μόρτζος, πιάνο
Σπύρος Κωστής, φαγκότο
Γεωργία Τσολάκη, βιολί
Άννα Μορφίδου, τραγούδι
Απαγγελία: Ράνια Βισβάρδη
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία του Υπουργείου Πολιοτισμού υπό τη διεύθυνση του Αιμίλιου Γιαννακόπουλου. Συνοδεία πιάνου: Έλμα Καφετζηδάκη.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με φωτογραφικό οδοιπορικό από την ζωή και την δημιουργία του μουσουργού.
Καλλιτεχνική, ηλεκτρονική σύνθεση: Άννα Νίκη Παπουλάκου, δημοσιογράφος, παραγωγός ραδιοφώνου, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης.
Παρουσίαση της εκδήλωσης: Λήδα Δημητρίου, θεατρολόγος, ηθοποιός, παραγωγός ραδιοφώνου.

Παρουσίαση του λευκώματος "Hellenes Composers of Thrace" στο tar.gr


Στην ιστοσελίδα www.tar.gr δημοσιεύεται εκτενής παρουσίαση της αγγλόφωνης έκδοσης του λευκώματος "Μουσουργοί της Θράκης" των Κωνστάντζου-Ταμβάκου-Τρικούπη από την Τίνα Βαρουχάκη. 
Σύνδεσμος: 
http://www.tar.gr/content/content.php?id=5749&fbclid=IwAR3QJCD4fSfj8UXYsjHRhg5JhiT-a7XyoQ9VE-nSLrPWJ_ZZwUeJF1XRQL4

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ