Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Το βιβλίο "HELLENES COMPOSERS OF THRACE" στον Vladimir Ashekanazy

Το πόνημα "Ηellenes Composers of Thrace" (η αγγλόφωνη έκδοση των "Μουσουργών της Θράκης") των Γιώργου Κωνστάντζου-Θωμά Ταμβάκου-Θανάση Τρικούπη δόθηκε από τον τελευταίο στον διάσημο πιανίστα-αρχιμουσικό Vladimir Ashkenazy (φωτογραφία) στις 16 Μαρτίου 2018 μετά το πέρας της συναυλίας με την Κ.Ο.Α. στην οποία ο Ashkenazy ήταν αρχιμουσικός. 
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του Δελτίου Τύπου του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Θράκης, που παρατίθεται: 
"Το βράδυ της Παρασκευής, ο μεγάλος πιανίστας, ερχόμενος τώρα ως μαέστρος, διηύθυνε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύοντας το κοντσέρτο για κλαρινέτο του Mozart με σολίστ τον εξαιρετικό Σπύρο Μουρίκη, καθώς και τη 10η Συμφωνία του Dmitri Shostakovich. Στο τέλος της συναυλίας πήγα στο καμαρίνι του για να τον συγχαρώ και να του προσφέρω την αγγλική έκδοση των Ελλήνων Μουσουργών της Θράκης (Hellenes Composers of Thrace), πρόσφατο προϊόν (Δεκέμβριος 2017) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.Παρά τα 81 χρόνια του, παρά την κούραση από τη συναυλία, ο Ashkenazy διέκοψε την ουρά των θαυμαστών του για να περιεργαστεί το βιβλίο. Το ξεφύλλισε βιαστικά θέλοντας να πάρει μία γεύση από το νέο και άγνωστο υλικό που είχε στα χέρια του και ταυτόχρονα να μην φανεί αγενής στον κόσμο που περίμενε υπομονετικά για ένα αυτόγραφο. Αναφώνησε "Greek Composers of Thrace" δείχνοντας την οικειότητα που είχε με τις συγκεκριμένες λέξεις. Κατανοούσε πολύ καλά, τόσο τη σημασία του όρου "Hellenes", που αντικατέστησε στο σύγγραμμά μας τον όρο "Greek", όσο και την ιστορική βαρύτητα του όρου "Thrace", που για τον καλλιεργημένο ξένο επισκέπτη εμπεριείχε πολλά περισσότερο από όσα για τον μέσο Νεοέλληνα: Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη...Αμέσως μετά, φώναξε δυνατά τη γυναίκα του με το όνομά της για να έρθει από το μέσα δωμάτιο. "Κοίτα, έχουμε ένα δώρο". Ήθελε να μοιραστεί τη χαρά του μαζί της. Της το έδωσε ως ένα πολύτιμο απόκτημα για να το βάλει στα πράγματά τους, μην τυχόν και ξεχαστεί. Εκείνη θαύμασε, μόλις το πήρε στα χέρια της, το βάρος και την ποιότητα της έκδοσης αφήνοντας ένα δυνατό επιφώνημα, ευχαρίστησε και επέστρεψε στα εσώτερα, αφήνοντας τον καλλιτέχνη να συνεχίσει την τυπική διαδικασία. Η κατάθεση του γεγονότος και η δημόσια μαρτυρία του γίνεται για την ενδεικτική ανάδειξη της χρησιμότητας της ξενόγλωσσης έκδοσης στην ιστοριογραφία του ελληνικού πολιτισμού. Στα κατάλληλα χέρια το τεκμηριωμένο σύγγραμμα αποτελεί τον απαραίτητο πρεσβευτή της ιστορικής αλήθειας. Υποχρέωσή μου επίσης οι δημόσιες ευχαριστίες στο Αντιπεριφερειάρχη, κον Πέτροβιτς και σε όλους τους υπεύθυνους της αρμόδιας Διεύθυνσης που ενδιαφέρθηκαν και διεκπεραίωσαν τη νέα έκδοση".

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ