Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

«ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 9ο ΑΙΩΝΑ μ.Χ. ΕΩΣ ΤΟ 1918, ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΙΣΩ» (Σπυροπούλειο Π.Κ. Ν. Ψυχικού, 8 Μαρτίου 2018, 7:30 μ.μ.)





«ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ  ΚΑΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ  ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ
ΓΕΝΝΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ  ΤΟΝ  9ο  ΑΙΩΝΑ  μ.Χ.  ΕΩΣ ΤΟ  1918, ΕΝΑΝ  ΑΙΩΝΑ  ΠΙΣΩ»


Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στις 7:30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σπυροπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέου Ψυχικού, ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου ΦιλοθέηςΨυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α.) και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.), με τη συνεργασία του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής (Α.Ε.Μ.) του Γιώργου Κωνστάντζου, διοργανώνουν την εκδήλωση με θέμα: «Ελληνίδες και ελληνικής καταγωγής συνθέτριες γεννημένες από τον 9ο μ.Χ. αι. έως το 1918, έναν αιώνα πίσω», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση των σημαντικών συνθετριών Ρένας Κυριακού, Αλεξάνδρας Λέκκα-Σακαλλή και Λίλας Λαλαούνη.
Στην  εκδήλωση θα μιλήσει ο μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θωμάς Ταμβάκος, ο οποίος θα παρουσιάσει μερικά από τα αποτελέσματα-ντοκουμέντα της πολυετούς έρευνας που έκανε –από κοινού με τον μουσικολόγο-ερευνητή Γιώργο Κωνστάντζο– για τη λόγια μουσική δημιουργία των Ελληνίδων και ελληνικής καταγωγής συνθετριών από τον 9ο μ.Χ. αι., αρχίζοντας με τις μελουργούς-υμνογράφους του Βυζαντίου (Κασσιανή, Κουβουκλίσηνα) και φθάνοντας στις γεννημένες πριν από έναν αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα προβληθούν διαφάνειες και θα παρουσιαστεί σπανιότατο οπτικο-ηχητικό υλικό από τα προαναφερθέντα μουσικά αρχεία.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με συναυλία στην οποία θα συμπράξουν η υψίφωνος Βάσια Ζαχαροπούλου και η πιανίστα Ελένη Νικολαΐδη. Οι διαπρεπείς σολίστ, και καθηγήτριες του Καλογεροπούλειου Ωδείου Κορίνθου, θα ερμηνεύσουν 6 έργα για φωνή και πιάνο, και  6 έργα για σόλο πιάνο που υπογράφονται από 12 συνθέτριες, μεταξύ των οποίων οι τρεις προαναφερθείσες, η Ελένη Λάμαρη, η Μαρία Σιδεράτου, η Μαριώ-Φωσκαρίνα Δαμασκηνού, η Ακριβή Ανεμογιάννη, η Βιβιέν Λαμπελέτ, κ.ά. Tα περισσότερα έργα θα ερμηνευθούν σε πρώτη μεταπολεμική ελληνική εκτέλεση.
Επικρατεί η άποψη ότι η συμμετοχή των γυναικών στη λόγια μουσική δημιουργία ήταν αρκετά περιορισμένη, αν όχι μηδαμινή, σε σύγκριση με τη διαρκή εικόνα της συμμετοχής των ανδρών, τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Με την παρούσα εκδήλωση επιχειρείται η ανατροπή αυτής της άποψης και η ανάδειξη της σημαντικής παρουσίας των γυναικών, κατά συνέπεια και η αναμφίβολη επιρροή τους όχι μόνο στη μουσική δημιουργία, αλλά και στον πνευματικό, τον ψυχικό και τον συναισθηματικό κόσμο των ανδρών δημιουργών.
Από τα χρόνια του Βυζαντίου αλλά κυρίως από τις αρχές του 19ου αιώνα, είτε στον κεντρικό κορμό της τότε ελληνικής επικράτειας, είτε στα Επτάνησα, είτε στους τόπους της Διασποράς, οι Ελληνίδες συνθέτριες προλείαναν το έδαφος για τους μουσικούς θεσμούς και λειτούργησαν ως μήτρες καρποφορίας της εν γένει θαυμαστής ελληνικής λόγιας μουσικής δημιουργίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
 Αίθουσα εκδηλώσεων Σπυροπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ψυχικού  
Αγ. Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών, Νέο Ψυχικό, , τηλ. επικ.: 210 6749137

Lecture by Thomas Tamvakos, music writer-critic-researcher-archivist, with concert by Vassia Zacharopoulou (soprano) and Eleni Nikolaidi (piano)will be held Thursday 8th of March, 7:30 a.m. at Spyropouleio Center of New Psychiko


Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ