Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Έλληνες συνθέτες της διασποράς και ο Δημήτρης Φάμπας (Δ.Ω. Μοσχάτου, 26.1.2018)

Ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας" και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου παρουσιάζουν την συναυλία "ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ της ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ" με έργα για κιθάρα των: Σοφοκλή Παπά (διασκευές των έργων "Serenata Espaniola" του Jose Ferrer  & "El Mestre" του Miguel Llobet), Γιώργου (Χόρχε) Τσιλίκα ("Espiral"), Μiguel Abloniz (Μιχάλη Αυλωνίτη) ("Recuerdo Pampeano"), Αlexander Lagoya (Αλέξανδρου Χατζηϊωάννου) ("Etude n.4 & "Reverie" [A Ida Presti]), Κώστα Πρωάκη ("Romanza" & "Cancion") και Τζιλμπέρ Μπιμπεριάν ("Ελληνική Σουίτα"). Επίσης έργα των: Μάρκου Σοφιανόπουλου ("AU" για φλάουτο και κιθάρα) και Δημήτρη Νικολάου (Δύο χοροί από το "La Belle et la bete" op.267 για μαντολίνο και κιθάρα)Τα έργα παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Ερμηνεύουν οι κιθαρίστες: Εύα Φάμπα, Μαρία Αναγνωστοπούλου, , Νίκος Αθανασάκης, Γιώργος Βλαγκούλης, Τέλης Γιαννακούρος, Αγγελος Αγκυρανόπουλος, Θανάσης Γεωργιάδης, Αναστασία Σπηλιοπούλου, Λυδία Μάνου, η μαντολινίστα Μαρία Αναγνωστοπούλου και η φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη.
Επίσης ο κιθαρίστας Βαγγέλης Σταθόπουλος θα ερμηνεύσει τα μέρη Βourre και Allemande από την "Σουίτα σε παλιά φόρμα" και τον Ελληνικό χορό "Σούστα" για κιθάρα του Δημήτρη Φάμπα.
Την συναυλία προλογίζει ο Θωμάς Ταμβάκος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Ρεσιτάλ πιάνου Ντιάνας Βρανούση στο Μ.Μ.Α. (11.1.2017)


Στις 11 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα 'Δ. Μητρόπουλος' του Μ.Μ.Α. η σπουδαία πιανίστα Ντιάνα Βρανούση θα ερμηνεύσει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση πιανιστικά έργα δύο Ελλήνων της διασποράς που έζησαν στη Γαλλία: α) του Κάμιλλου Σταμάτη (Camille Stamaty, 1811-1870), και β) της Μαριώς-Φωσκαρίνας Δαμασκηνού (1850-1921). Τα έργα ("Esquisses" op. 17,Βαρκαρόλα "Promenade sur l’eau" op.22, "Les cloches du soir" op. 85 του Σταμάτη, και "Feuillets d’Album op.20, "L’Enfant dort…" [Νανούρισμα] της Δαμασκηνού) προέρχονται από τα ενοποιημένα (σε ψηφιακή μορφή) 'Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου' και 'Αρχείο Ελληνικής Μουσικής' του Γιώργου Κωνστάντζου.
Η Ντιάνα Βρανούση είναι η πρώτη που δισκογράφησε έργο του Σταμάτη στην παγκόσμια δισκογραφία (την προαναγραφείσα Βαρκαρόλα "Promenade sur l’eau").
Στη συναυλία θα ερμηνευθούν και έργα των Saint-Saens (υπάρξε μαθητής του Σταμάτη), Schumann, Chabrier και Faure.
Θα προλογίσει ο κριτικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης.

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ