Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Εκδήλωση με θέμα "Η συμβολή του Λυκούργου Αγγελόπουλου στην σύγχρονη λόγια μουσική" (Βιβλιοθήκη ΜΜΑ, 16.5.2016, 8μμ)



Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) και το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), με τη συνεργασία του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (Κ.ΣΥ.Μ.Ε.), διοργανώνουν εκδήλωση – αφιέρωμα στον αείμνηστο δάσκαλο της εκκλησιαστικής μας μουσικής, ιδρυτή και χοράρχη της “Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας” (ΕΛ.ΒΥ.Χ.), Λυκούργο Αγγελόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την εκδημία του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”,  στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στις 8 μ.μ.
Κεντρικό θέμα της θα είναι η ανάδειξη μίας όχι και τόσο γνωστής πτυχής της πολυσχιδούς προσφοράς του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Αφορά τη συμβολή του στη σύγχρονη λόγια ελληνική μουσική, καθώς ο ίδιος ενέπνευσε Έλληνες συνθέτες να γράψουν έργα για τον ίδιο, τα οποία ερμήνευε τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Γι’ αυτή την μουσική προσφορά του θα μιλήσουν:
α) ο θεολόγος - μουσικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος (γενική αναφορά στο έργα και τις ερμηνείες), και
β) ο μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος (φωνογραφική και συναυλιακή παρουσία και υπάρχουσες ανέκδοτες ηχογραφήσεις).
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν πέντε νέα έργα, γραμμένα ειδικά για την εκδήλωση και σε ανάθεση του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.:
α) «Πνοή» για κλαρινέτο και ηλεκτρονικούς ήχους της Σωτηρίας Αδάμ,
β) «Μνήμης Εγκώμιον» για τενόρο, βιολοντσέλο, κρουστό και προηχογραφημένο υλικό του Σωτήρη Δεσπότη,
γ) «Νεύμα» για ψάλτη/τενόρο και βιολοντσέλο του Γιώργου Κυριακάκη,  
δ) «Ετεροφωνία» για βιολί και ηλεκτρονικά του Κώστα Μαντζώρου, και ε) «Ως γλυκέα τα ψαλτά λόγιά σου...» για τενόρο και κλαρινέτο του Παναγιώτη Σκούφη.
Και οι πέντε συνθέτες υπήρξαν συνεργάτες και/ή μαθητές του Λ. Αγγελόπουλου. Θα κάνουν επίσης ολιγόλεπτες αναφορές για τη σχέση τους με τον Λ. Αγγελόπουλο και τα έργα που θα παρουσιασθούν.
Το μέρος του ψάλτη/τενόρου (έργα Σ. Δεσπότη, Γ. Κυριακάκη και Π. Σκούφη) θα αποδώσει ο Γιάννης Τσιοτσιόπουλος, επίσης συνεργάτης και μαθητής του.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Στέλιος Ιωάννου, κλαρινέτο (έργο Π. Σκούφη),
Γιάννης Καραχάλιος, κλαρινέτο (έργο Σ. Αδάμ),
Μαρίνα Κολοβού, βιολοντσέλο (έργα Σ. Δεσπότη και Γ. Κυριακάκη) και
Τάνια Σικελιανού, βιολί (έργο Κ. Μαντζώρου)
Στην είσοδο της Μουσικής Βιβλιοθήκης θα εκτεθεί αρχειακό υλικό από τη σχέση του Λυκούργου Αγγελόπουλου με τη σύγχρονη λόγια ελληνική μουσική.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Άρθρο Θ. Ταμβάκου για τον Τάτση Αποστολίδη στα "Ηπειρωτικά Νέα"

Στην τριμηνιαία εφημερίδα "Ηπειρωτικά Νέα" (τ. Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2016) δημοσιεύεται συμβολικό άρθρο του Θ. Ταμβάκου για τον αξέχαστο Ηπειρώτη βιολονίστα-μουσικοπαιδαγωγό-βιολονίστα Τάτση Αποστολίδη. 

Article written by Th. Tamvakos for violonist Tatsis Apostolidis is published in "EPIROTIKA NEA" tri-monthly newpaper.

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ