Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Παρουσίαση της μονογραφίας "Western Music in Hellenic Communities. Musicians and Institutions" του Αθαν. Τρικούπη (25.4.2016)
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τη νέα μονογραφία του Θανάση Τρικούπη με τίτλο Western Music in Hellenic Communities. Musicians and Institutions (Η Δυτική Μουσική στις Ελληνικές Κοινότητες. Μουσικοί και Ιδρύματα) τη Μεγάλη Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Το βιβλίο, το οποίο αποτελεί έναν από τους καρπούς της τριετούς μεταδιδακτορικής έρευνας του συγγραφέα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz, παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κα Εύη Νίκα-Σαμψών, τον καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κον Νικόλαο Μαλιάρα και τον αρχιμουσικό και πρώην Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, κον Βύρωνα Φιδετζή.
Στο εν λόγω ερευνητικό πόνημα καταγράφονται για πρώτη φορά, όσον αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, σημαντικά μουσικά ιδρύματα και εκπαιδευτήρια που αποτέλεσαν τα κέντρα διάδοσης της δυτικής μουσικής στον Ελληνισμό, καθώς και οι πρώτοι Ευρωπαίοι αρχιμουσικοί και μουσικοδιδάσκαλοι, κυρίως των θεωρητικών μαθημάτων και της σύνθεσης, που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τη σύστασή της ως κράτος μέχρι την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.
Στο Παράρτημα δημοσιοποιείται για πρώτη φορά βάση δεδομένων (όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο του 2015) που εμπεριέχει τους περίπου 4.000 γνωστούς μέχρι σήμερα Έλληνες συνθέτες της νεώτερης Ιστορίας, σε καταγραφή του μουσικογράφου-κριτικού-ερευνητή Θωμά Ταμβάκου, η οποία ξεκίνησε από το 1980 και συνεχίζεται σήμερα σε συνεργασία με τον μουσικολόγο ερευνητή Γιώργο Κωνστάντζο και τον συγγραφέα του εν λόγω πονήματος.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα με σκοπό τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη διεθνή κοινότητα. Το όλο ερευνητικό εγχείρημα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους, ενώ η αποστολή του βιβλίου στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών και Μουσικολογικών Σπουδών της Γερμανίας υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Διάλεξη για την παρουσία του Δ. Φάμπα στη δισκογραφία, 9 Απριλίου 2016

Στον Πολυχώρο "Άννα και Μαρία Καλουτά" του Δήμου Αθηναίων, την 9η Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Θ. Ταμβάκου με θέμα "Η παρουσία του Δ. Φάμπα στη δισκογραφία, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα" στο πλαίσιο της διημερίδας, αφιερωμένης στη μνήμη του με τη συμπλήρωση 20 ετών από την εκδημία του. Στη διάλεξη ο ομιλών, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, αναφέρθηκε εκτενώς στην εντυπωσιακή παρουσία του Δ. Φάμπα στη δισκογραφία (με τα 600 και πλέον ηχογραφήματα), ως συνθέτη, ερμηνευτή, αλλά και με τη συμμετοχή σε φωνογραφήσεις μουσικής και τραγουδιών διαφόρων συνθετών.

Lecture of Thomas Tamvakos for discography of D. Fampas and his participation in movies, theatre and radio-TV, took place in "Anna and Maria Kalouta" theater of Athens Municipality.

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ