Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο Έφης Μαρκουλάκη: "ΘΩΜΑΣ ΤΑΜΒΑΚΟΣ: Το Πάθος που έγινε Έργο"

ΘΩΜΑΣ ΤΑΜΒΑΚΟΣ: Το Πάθος που έγινε Έργο

στην ιστοσελίδα: 
http://www.ilioupolisonline.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=3177

Ο ιδρυτής του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών, μουσικογράφος και ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος  ήταν ο συνομιλητής μας την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015 στην πρώτη εκπομπή του καινούριου χρόνου  “ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ, μια εκπομπή για την κλασική μουσική”  στον ilioupolisOnAir.
Ο Θωμάς Ταμβάκος, ένας ακαταπόνητος συλλέκτης, ερευνητής και μελετητής του έργου των Ελλήνων Μουσουργών, με έμφαση σε εκείνους της Διασποράς, μίλησε με την Έφη Μαρκουλάκη για την ίδρυση, τους στόχους και τις πολλαπλές δράσεις του "ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ", που με δική του πρωτοβουλία και στήριξη ξεκίνησε γύρω στο 1980. Παρά τον τελείως διαφορετικό επαγγελματικό του προσανατολισμό – είναι προϊστάμενος ηλεκτρονικός-μηχανικός συστημάτων Αεροναυτιλίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και εργάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – μία διάλεξη που παρακολούθησε όταν σπούδαζε στο Λονδίνο για το έργο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου, του έδωσε το ερέθισμα να ξεκινήσει τη γνωριμία του με το έργο των Ελλήνων συνθετών, αρχικά με τη συλλογή ηχογραφήσεων σε δίσκους βινυλίου, οι οποίοι αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα του Αρχείου του.
Ένα Αρχείο που αριθμεί σήμερα σχεδόν 4000 καταχωρήσεις συνθετών με παρτιτούρες, δίσκους, σχετικά βιβλία, άρθρα και φωτογραφίες. Παρακολουθώντας μαθήματα, σεμινάρια και συμπόσια Μουσικής Θεωρίας, Μουσικολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στην  Αθήνα και στο Open University του Λονδίνου και με βάση το υλικό του Αρχείου του, αναπτύσσει εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια μία πολυσχιδή δραστηριότητα προσπαθώντας από τη μια να προχωράει την έρευνά του πλουτίζοντας το Αρχείο με νέα πολύτιμα ευρήματα και από την άλλη να καθιστά το υλικό αυτό χρήσιμο, με στόχο πάντα την τεκμηρίωση της αξίας της Λόγιας Ελληνικής Μουσκής. Αρθρογραφία σε γνωστά περιοδικά, κριτικές, διαλέξεις, συνεργασία σε εκδόσεις, παρουσιάσεις συνθετών και δισκογραφημάτων, αφιερώματα, συναυλίες με τα τρία μουσικά σύνολα, που κατά καιρούς έχει ιδρύσει είναι οι βασικές του δράσεις έχοντας σημαντικές συνεργασίες με ελληνικούς και διεθνείς, δημόσιους και ιδιωτικούς ομόλογους φορείς, οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα. 
Ένας λάτρης της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής με ένα έργο ζωής, μοναδικό όσο και πολύτιμο για τη μουσική δημιουργία της φυλής μας. Παράλληλα με την συζήτηση, ακούγονται μικρά αποσπάσματα από σπάνια ηχογραφήματα του Αρχείου του ξεκινώντας από τον 16ο αιώνα, συνθέσεις των Κυπριανού Βασιλικού, Βικεντίου Κομνηνού, Μιχαήλ-Ιωσήφ Στρατίκου, Αντωνίου Παντολέοντος, Καμίλλου-Μάριου Σταμάτη, Ανθίμου Νικολαΐδη, Νικολάου Ιβάνοβιτς Χαρίτου και Μιχαήλ Τσουλάκη.

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ:
http://www.ilioupolisonline.gr/modules.php?name=mediagallery&do=showgall&gid=42

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ