Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Παρουσίαση λευκώματος "ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" στη Βιβλιοθήκη του Μ.Μ.Α. (10/10/2014, 7μμ)


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»


Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, στις 7:00μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εν μέσω πλήθους κόσμου, η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Το βιβλίο αποτελεί τον καρπό πολυετούς έρευνας τριών συγγραφέων, του διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Γεωργίου Κωνστάντζου, του μουσικογράφου, κριτικού και ερευνητή Θωμά Ταμβάκου και του μεταδιδάκτορα ερευνητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσικού Πανεπιστημίου του Graz Αυστρίας Αθανασίου Τρικούπη. Εμπεριέχει, εν είδει λευκώματος, σημαντικό φωτογραφικό υλικό και συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο-ηχογράφημα (CD).

Μέσα από την εν λόγω επιστημονική μελέτη καταγράφεται για πρώτη φορά η άγνωστη, ως επί το πλείστον, λόγια/έντεχνη αστική μουσική της ευρύτερης Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία, Ανατολική και Δυτική Θράκη) και οι μουσουργοί της, τόσο αυτοί που έδρασαν στο πεδίο της βυζαντινής και ανατολίζουσας μουσικής, όσο και στο πεδίο της δυτικής λόγιας μουσικής. Επίσης στο συνοδευτικό ηχογράφημα (CD) παρουσιάζονται 21 άγνωστα μουσικά έργα 17 σπουδαίων Θρακών μουσουργών του 19ου και του 20ού αιώνα, όλα σε πρώτη παγκόσμια φωνογράφηση.

Το ερευνητικό πόνημα, που έτυχε εξαιρετικής κριτικής από τον Αθηναϊκό τύπο, παρουσιάσθηκε από τον ακαδημαϊκό και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θεόδωρο Αντωνίου, τον πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Νικόλαο Μαλιάρα και τον πρόεδρο της Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών Κυριάκο Λουκάκο.
Παρενέβησαν επίσης οι συγγραφείς, ακούστηκαν ηχητικά δείγματα από το ηχογράφημα και ερμηνεύθηκαν αποσπάσματα με την υψίφωνο Αντωνίου Καλογήρου και τον Θ. Τρικούπη στο πιάνο. 
Περισσότερες λεπτομέρειες στο link του ιστολογίου Art Cellar: 
http://t.co/5CHq9w1RSn  

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ