Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου "Μελοποιημένη ποίηση" του Κ. Μυλωνά (ΙΑΝΟΣ, 2.11.2015, 20:30)


Οι εκδόσεις 'Κέδρος' παρουσίασαν στον ΙΑΝΟ στις 2 Νοεμβρίου 2015, και στις 20:30, το βιβλίο του Κώστα Μυλωνά με τίτλο "ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ. Ένας αμφιλεγόμενος γάμος".
Για το βιβλίο μίλησαν οι:
Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής
Μάριος Καζάς πιανίστας, και
Κώστας Μυλωνάς, συνθέτης-συγγραφέας .
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με αποσπάσματα από τους «Κύκλους Τραγουδιών» του Κώστα Μυλωνά:
"Άσμα - Ασμάτων" σε μεταγραφή Λευτέρη Παπαδόπουλου και "Του Έρωτα και της Ερημιάς" σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου, Ανδρέα Αγγελάκη, Κωστούλας Μητροπούλου.
Ερμήνευσαν οι: Ράνια Κυριαζή-Μυλωνά και Μανώλης Χατζημανώλης.
Στο πιάνο, ο συνθέτης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο αυτό, αναφέρεται στο πολυσυζητημένο, αλλά όχι με επάρκεια και ορθότητα διερευνημένο, ζήτημα της Μελοποιημένης Ποίησης. Ερευνά και εξετάζει ένα φαινόμενο που κυριάρχησε στη μουσική ζωή του τόπου μας τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα κατά τη χρονική περίοδο 1960 – 1985, στο χώρο του λεγόμενου έντεχνου – λαϊκού τραγουδιού. Ο συγγραφέας του, με γνώση και αντικειμενικότητα, προσεγγίζει σφαιρικά το θέμα θίγοντας μια σειρά από ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν από τη σύζευξη ποίησης και μουσικής, θέτοντας βασικά ερωτήματα και δίνοντας ουσιαστικές απαντήσεις. Επισημαίνει και τεκμηριώνει με ακλόνητα επιχειρήματα ότι τόσο η ποίηση όσο και η μουσική, είναι δύο ξεχωριστές τέχνες με τη δική τους ανεξαρτησία και αυτοτέλεια και ότι στις κορυφαίες τους δημιουργίες δεν έχουν ανάγκη η μία την άλλη. Παρά ταύτα, όμως, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι αν τηρηθούν ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις, μπορεί να επιτευχθεί η σύζευξη αυτών των δύο τεχνών. Επιλέγοντας ο συγγραφέας διάφορα παραδείγματα, δεν διστάζει να κρίνει την αποτυχία ορισμένων έργων μελοποιημένης ποίησης, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει και την επιτυχία κάποιων άλλων. Τελικά, είναι ορθό η ποίηση- και ποια ποίηση να μελοποιείται; Τι είναι αυτό το περίφημο και πολυσυζητημένο πάντρεμα; Είναι γάμος από έρωτα ή συμφέρον ή απλά ένα συνοικέσιο;

Presentation of K. Milonas' book "Set to music poetry" by author, Thomas Tamvakos, Lambros Liavas and Marias Kazas (IANOS Bookstore, 2.11.2015, 20:30)

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ