Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Συναυλία του κοντραμπασίστα Νίκου Τσιάβου (Nick Tsiavos) στην Αγγλικανική Εκκλησία, 11.7.2013



Νίκος Τσιάβος: LIMINAL / ΚΑΤΩΦΛΙ




Το πάθος, η απαράμιλλη ομορφιά, η ισορροπία και η ήρεμη δύναμη των αρχαίων ύμνων, σε διάλογο με την ενέργεια και την αστάθεια του σύγχρονου πολιτισμού, αποτελούν την κεντρική ιδέα της 20ετούς μουσικής διαδρομής του Ελληνοαυστραλού μουσικού Νίκου Τσιάβου (γεννήθηκε το 1957 στο Πέραμα Ιωαννίνων), το απόσταγμα της οποίας παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ‘Spec’n’Αrts’ σε συνεργασία με το ‘Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου’ στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, την Πέμπτη 11 Ιουλίου.

Ο κοντραμπασίστας και συνθέτης Νίκος Τσιάβος (Nick Tsiavos) ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από το 1959 χωρίς όμως να ξεχνά τις ελληνικές του καταβολές. Σπούδασε μουσική (κοντραμπάσο και σύνθεση) στο Victorian College of the Arts της Μελβούρνης, τεχνική κοντραμπάσου με τον Francois Rabbath και μεθοδολογία/φιλοσοφία αυτοσχεδιασμού με τον Barre Phillips στο Παρίσι.


Η μουσική δημιουργία του στέκεται στο κατώφλι που χωρίζει το αρχαίο από το σύγχρονο και ενώνει φαινομενικά ανόμοια μεταξύ τους θέματα δημιουργώντας ένα προσωπικό μουσικό λεξιλόγιο. Βυζαντινοί ύμνοι και μελίσματα από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, σαμανικοί χοροί και αρχέγονοι ρυθμοί, διασταυρώνονται με τη σοβαρή/λόγια μουσική, τον μινιμαλισμό, τον αλεατορισμό, τη τζαζ και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό αλλά και τη ροκ μουσική. Συγχωνεύονται μέσα από την άναρχη δίνη του αυτοσχεδιασμού, σε μία "υπνωτική" σύνθεση ενός σύγχρονου προσωπικού και καθηλωτικού μινιμαλισμού αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές από έγκυρους και έγκριτους Αυστραλούς κριτικούς και μουσικολόγους. Πρόσφατα παρουσίασε σε συναυλία 7ωρης διάρκειας τους αυτοσχεδιασμούς του πάνω στον «Ακάθιστο Ύμνο» μαζί με την υψίφωνο Deborah Kayser.



Δείγματα της δημιουργίας του αποτυπώθηκαν σε 6 ηχογραφήματα (από τα οποία τα δύο περιέχουν συνθέσεις για σόλο κοντραμπάσο μεταξύ λόγιας και τζαζ μουσικής). Στη συναυλία παρουσιάσθηκαν έργα από το πρόσφατο ηχογράφημα με τίτλο "LIMINAL" και επίσης από προηγούμενα ηχογραφήματα, όπως το "Άξιον εστί", οι "Χαιρετισμοί" και οι "Σαμανικοί Χοροί".
 Μαζί με τον Νίκο Τσιάβο συνέπραξαν οι σχεδόν μόνιμοι συνεργάτες του και κορυφαία ονόματα στη μουσική σκηνή της Αυστραλίας:

 Deborah Kayser, υψίφωνος

Adam Simmons, σαξόφωνα, κλαρινέτα, 

Peter Neville, κρουστά και
Leah Scholes, κρουστά

Στο πρώτο μέρος, η αρπίστα Μαρία Χριστίνα Παπαδοπούλου 'έβαλε' την άρπα της στην πρίζα, αλλάζοντας εντελώς, την εντύπωση που είχαμε μέχρι τώρα για αυτό το όργανο. Χρησιμοποιώντας δοξάρι, χαρτιά, ακόμα κι αλουμινόχαρτο, πειραματίσθηκε δημιουργικά και ανέμειξε τις γλυκές μελωδίες της άρπας με ελληνικούς παραδοσιακούς ήχους, ρεμπέτικα, blues, έθνικ μουσική, αλλά και με ηλεκτρονικούς ήχους και κρουστά.


Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ