Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για τους Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς της ευρύτερης Θράκης (Αλεξανδρούπολη, 17.3.2012 - Ορεστιάδα, 18.3.2012)

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου συνδιοργάνωσαν -υπό την αιγίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.)- διάλεξη του Θωμά Ταμβάκου με θέμα: «Έλληνες και ελληνικής καταγωγής συνθέτες λόγιας μουσικής της  ευρύτερης Θράκης, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας». Η ομιλία πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου το Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 8:00 μ.μ. ως συνδιοργάνωση του Δήμου Ορεστιάδας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας και του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η συγκεκριμένη ομιλία, προϊόν εξειδικευμένης πολύχρονης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Θ. Ταμβάκο, έφερε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα, για 150 δημιουργούς με καταγωγή από την ευρύτερη Θράκη –Ανατολική (στη σημερινή Τουρκία), Βόρεια (στη σημερινή Βουλγαρία) και Δυτική (στην σημερινή Ελλάδα)–, των οποίων το έργο και η βιογραφία παραμένουν στην αφάνεια. Η ομιλία εστιάσθηκε αποκλειστικά στους θανόντες μουσουργούς και πλαισιώθηκε από σπάνιο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό καθώς και από επί τόπου μουσικά παραδείγματα τα οποία θα ερμηνευτούν από μέλη του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών και από τη Χορωδία του Καλλιτεχνικού Ομίλου  Αλεξ. Μέσα σ’ αυτά συμπεριελήφθησαν πρώτες παρουσιάσεις έργων των συνθετών Παναγιώτη Πίπκοβ, Γεωργίου Σούτσου, Βασιλείου Ν. Γουναρόπουλου, Θεμιστοκλή Πολυκράτους, Ηλία Ξανθόπουλου, Έρης Καβαλιέρου – Μαρκουΐζου, Χριστόφορου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Βογιατζή. Ξεχασμένοι μουσουργοί από την εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας καθώς και της νεότερης περιόδου, καταγόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ανδριανούπολη, την Ανατολική Ρωμυλία (Φιλιππούπολη, Σωζόπολη, Στενήμαχος, Πύργος), την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη κ.λ.π. ανασύρθηκαν από τη λήθη, μέσω της ενδελεχούς μελέτης.


ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ